Het is slecht gesteld met de tanden van Rotterdamse kinderen. Tandartsen zien steeds meer gaatjes bij steeds jongere patiënten. “De grootste indicator voor meer gaatjes bij kinderen in Rotterdam is een laag opleidingsniveau van de ouders”.
De verwijspraktijk Imparo, waar Kim de Jong werkt als officemanager, is spierwit en hypermodern. Met een kleine lift kunnen attributen naar behandelkamers gestuurd worden. In deze verwijspraktijk worden patiënten behandeld die doorverwezen zijn door hun tandarts voor tandvleesbehandelingen of tandvervanging.
Die afdeling is er voor patiënten die zo’n slechte mondhygiëne hebben, dat een bezoek aan de mondhygiënist niet meer voldoende is. “Dat is voor een kind best intensief”, vertelt De Jong. Voorafgaand aan de specialistische behandeling moeten kinderen thuis een vragenlijst invullen. ‘Hoe maak je je gebit schoon?’ en ‘Heb je ergens last van?’, zijn vragen die langskomen. Bij een aansluitend intakegesprek worden foto’s gemaakt van het gebit en vervolgens moeten kinderen vier keer langskomen om elke keer een uur behandeld te worden. Elke afspraak wordt een kwart van het gebit grondig gereinigd.
Intensief, maar wel nodig, zo vertelt De Jong. Al twintig jaar werkt ze in de tandheelkunde in Rotterdam. “Collega’s zeggen altijd dat de gebitten in Rotterdam-Zuid een stuk slechter zijn dan op de locaties waar zij werken.”
Al één reactie — discussieer mee!
Mooi artikel! Daarom organiseren we ook http://www.tandartsdag.nl op zaterdag 20 maart. Met elkaar kunnen we hulp blijven bieden!