Ga naar de inhoud

Wegwerp-kerstboom naast de container is niet van deze tijd

De noodzaak om bomen te planten in de strijd tegen de klimaatcrisis is groter dan ooit. Tegelijkertijd liggen de straten nu vol met afgedankte wegwerp-kerstbomen. Geert van Emden en Berend van Zanten opperen vier ideeën voor een decembertraditie waarbij bomen niet als afval overblijven.

Opzoomeren, kerstbomen
beeld: Max van Dongen

Tradities zijn belangrijk voor de overdracht en doorontwikkeling van cultuur, maar ze veranderen ook door de jaren heen. Soms met negatieve gevolgen: de ‘kerstboom’ vindt zijn oorsprong bij de Germanen, die het lengen der dagen en de komst van de lente vierden met een midwinterfeest. Bomen die in de winter nog steeds groen waren stonden symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. 

Decennia later is de kerstboom nog steeds in trek. Elk jaar kopen miljoenen huishoudens in Nederland tijdens de kerst traditiegetrouw een kerstboom. In 2020 volgens schattingen zo’n 2,5 miljoen. Maar bijna alle bomen eindigen na drie weken plezier gewoon op straat.

Deze kerstbomen – die gemiddeld zes tot tien jaar groeien – worden vanuit landen zoals Duitsland, Polen en Tsjechië naar Nederland vervoerd en na de feestdagen meestal verbrand. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot en staat daarmee haaks op het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

In het kader van het klimaatakkoord heeft de overheid, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, de ambitie in tien jaar tijd 37.000 hectare nieuw bos te maken. Dat is een groter oppervlak dan de gemeente Rotterdam. Het jaarlijks omhakken en kort daarna weggooien van miljoenen kerstbomen, past hier niet bij. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures