Ga naar de inhoud

Wegwerp-kerstboom naast de container is niet van deze tijd

De noodzaak om bomen te planten in de strijd tegen de klimaatcrisis is groter dan ooit. Tegelijkertijd liggen de straten nu vol met afgedankte wegwerp-kerstbomen. Geert van Emden en Berend van Zanten opperen vier ideeën voor een decembertraditie waarbij bomen niet als afval overblijven.

Opzoomeren, kerstbomen
beeld: Max van Dongen

Tradities zijn belangrijk voor de overdracht en doorontwikkeling van cultuur, maar ze veranderen ook door de jaren heen. Soms met negatieve gevolgen: de ‘kerstboom’ vindt zijn oorsprong bij de Germanen, die het lengen der dagen en de komst van de lente vierden met een midwinterfeest. Bomen die in de winter nog steeds groen waren stonden symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. 

Decennia later is de kerstboom nog steeds in trek. Elk jaar kopen miljoenen huishoudens in Nederland tijdens de kerst traditiegetrouw een kerstboom. In 2020 volgens schattingen zo’n 2,5 miljoen. Maar bijna alle bomen eindigen na drie weken plezier gewoon op straat.

Deze kerstbomen – die gemiddeld zes tot tien jaar groeien – worden vanuit landen zoals Duitsland, Polen en Tsjechië naar Nederland vervoerd en na de feestdagen meestal verbrand. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot en staat daarmee haaks op het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

In het kader van het klimaatakkoord heeft de overheid, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, de ambitie in tien jaar tijd 37.000 hectare nieuw bos te maken. Dat is een groter oppervlak dan de gemeente Rotterdam. Het jaarlijks omhakken en kort daarna weggooien van miljoenen kerstbomen, past hier niet bij. 

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures