Ga naar de inhoud

Criminologen over de rellen: “Vallen voor de anarchie van het moment is niets nieuws” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Frustratie, verveling, gebrek aan perspectief of je laten meeslepen door de massa: wat drijft jongeren ertoe te gaan rellen en plunderen? “De redenen waarom iemand overgaat tot dit soort gedrag verschilt per individu. Dat maakt criminologie, en de duiding ervan, zo ingewikkeld.”

Emrah Köker(re) eigenaar van Body Muscles Supplementen Groene Hilledijk Rotterdam 2020 01 26 foto Joke Schot (Kopie)
Emrah Köker van Body Muscles op de Groene Hilledijk beeld: Joke Schot

De gemeente, ondernemers en buurtbewoners zijn gelijk begonnen met het opruimen van glasscherven en losliggende bakstenen. Toch ligt de Beijerlandselaan in Feijenoord er verslagen bij op de dag nadat een groep relschoppers grote vernielingen aanrichtte. De plunderingen zijn als een doodsteek voor veel Rotterdamse ondernemers, die het toch al moeilijk hebben. Wat is er met deze jongeren aan de hand?

Jeroen van den Broek sprak de afgelopen week veel met jongeren om te voorkomen dat ze zich aansluiten bij de harde kern van relschoppers. En om ze een hart onder de riem te steken. Van den Broek is criminoloog aan de Erasmus Universiteit, waar hij onderzoek doet naar de online straatcultuur en jeugdcriminaliteit. Over de telefoon vertelt hij hoe hij de opstanden van de afgelopen weken ziet: “Iedereen is klaar met de coronamaatregelen. Ikzelf ook. Er is een klein groepje jongeren dat gebruik heeft gemaakt van het momentum van onrust, ontstaan in de ontevredenheid die er al was.”

“Maar”, zegt van den Broek, “er is een hele grote groep jongeren die hun frustratie niet op deze manier gebotvierd heeft. Juist voor hen is het klote als we ze nu met die relschoppers over één kam scheren. Die negatieve aandacht voor een kleine groep raddraaiers verhindert een constructief gesprek over de belangen van jongeren in de coronacrisis.”

Veel jongeren zoeken normaal hun verbinding met anderen op straat. Dat valt, na veel andere dingen, nu weg. Volgens van den Broek wordt er te weinig naar jongeren geluisterd. “Het feit dat de scholen dicht zijn terwijl er nog mensen op kantoor zitten bewijst dat de belangen niet in alle opzichten evenredig worden behartigd.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures