Ga naar de inhoud

Criminologen over de rellen: “Vallen voor de anarchie van het moment is niets nieuws” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Frustratie, verveling, gebrek aan perspectief of je laten meeslepen door de massa: wat drijft jongeren ertoe te gaan rellen en plunderen? “De redenen waarom iemand overgaat tot dit soort gedrag verschilt per individu. Dat maakt criminologie, en de duiding ervan, zo ingewikkeld.”

Emrah Köker(re) eigenaar van Body Muscles Supplementen Groene Hilledijk Rotterdam 2020 01 26 foto Joke Schot (Kopie)
Emrah Köker van Body Muscles op de Groene Hilledijk beeld: Joke Schot

De gemeente, ondernemers en buurtbewoners zijn gelijk begonnen met het opruimen van glasscherven en losliggende bakstenen. Toch ligt de Beijerlandselaan in Feijenoord er verslagen bij op de dag nadat een groep relschoppers grote vernielingen aanrichtte. De plunderingen zijn als een doodsteek voor veel Rotterdamse ondernemers, die het toch al moeilijk hebben. Wat is er met deze jongeren aan de hand?

Jeroen van den Broek sprak de afgelopen week veel met jongeren om te voorkomen dat ze zich aansluiten bij de harde kern van relschoppers. En om ze een hart onder de riem te steken. Van den Broek is criminoloog aan de Erasmus Universiteit, waar hij onderzoek doet naar de online straatcultuur en jeugdcriminaliteit. Over de telefoon vertelt hij hoe hij de opstanden van de afgelopen weken ziet: “Iedereen is klaar met de coronamaatregelen. Ikzelf ook. Er is een klein groepje jongeren dat gebruik heeft gemaakt van het momentum van onrust, ontstaan in de ontevredenheid die er al was.”

“Maar”, zegt van den Broek, “er is een hele grote groep jongeren die hun frustratie niet op deze manier gebotvierd heeft. Juist voor hen is het klote als we ze nu met die relschoppers over één kam scheren. Die negatieve aandacht voor een kleine groep raddraaiers verhindert een constructief gesprek over de belangen van jongeren in de coronacrisis.”

Veel jongeren zoeken normaal hun verbinding met anderen op straat. Dat valt, na veel andere dingen, nu weg. Volgens van den Broek wordt er te weinig naar jongeren geluisterd. “Het feit dat de scholen dicht zijn terwijl er nog mensen op kantoor zitten bewijst dat de belangen niet in alle opzichten evenredig worden behartigd.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam