Het Rotterdams Woongenootschap doet al vier jaar haar best om betaalbare woningen met gedeelde voorzieningen te kunnen bouwen, maar in december liepen de onderhandelingen over een stuk bouwgrond voor de tweede keer vast. In andere steden komt het concept wel van de grond, dus waarom wil het in Rotterdam maar niet lukken?
De huidige woningcorporaties (zoals Havensteder, Woonstad, Vestia) zijn ruim een eeuw geleden ontstaan als woningbouwvereniging of -stichting. Dat begon klein, waardoor het mogelijk was als vereniging toe te zien op de bouw en het beheer van de woningen. In Nederland is dit kleinschalige model van de wooncoöperatie, waar bewoners ook eigenaar zijn, vervangen door de woningcorporatie waar je als huurder weinig zeggenschap over hebt. Maar in sommige Europese steden als Zürich, München en Berlijn is het coöperatieve model nog springlevend. Het is in die steden een bewezen concept en geldt als volwaardige tegenhanger voor sociale huur en de vrije koop- of huursector.
Al één reactie — discussieer mee!
beste vrienden
Een wooncooperatie zou toch in de huidige tijd
gemeengoed moeten zijn , waarom zo moeizaam
vooral ook in Rotterdam ……..
er zijn veel goede voorbeelden in het land , projecten die
al vele jaren met succses functionneren
In de 80 en 90 er jaren mocht ik twee van deze projecten
realiseren onder de titel ” Centraal wonen ” , in de sociale sector Dit werd geinitieerd door een groep van ca 50 bewoners met steun van gemeente en woningbouw corporatie Als dit in de huursector lukt moet dit ook
in de koopsector mogelijk zijn ,met de juiste voorlichting begeleiding , mogelijk subsidies en politieke wil
desgewenst zijn project publicaties beschikbaar
vriendelijke groeten
Andries van Wijngaarden senior architect rotterdam