Ga naar de inhoud

Dankzij wooncoöperaties worden gezinswoningen weer betaalbaar – maar in Rotterdam lukt het niet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Rotterdams Woongenootschap doet al vier jaar haar best om betaalbare woningen met gedeelde voorzieningen te kunnen bouwen, maar in december liepen de onderhandelingen over een stuk bouwgrond voor de tweede keer vast. In andere steden komt het concept wel van de grond, dus waarom wil het in Rotterdam maar niet lukken?


Odeon_VersBeton_SylvanaLansu (6)

beeld: Sylvana Lansu

De huidige woningcorporaties (zoals Havensteder, Woonstad, Vestia) zijn ruim een eeuw geleden ontstaan als woningbouwvereniging of -stichting. Dat begon klein, waardoor het mogelijk was als vereniging toe te zien op de bouw en het beheer van de woningen. In Nederland is dit kleinschalige model van de wooncoöperatie, waar bewoners ook eigenaar zijn, vervangen door de woningcorporatie waar je als huurder weinig zeggenschap over hebt. Maar in sommige Europese steden als Zürich, München en Berlijn is het coöperatieve model nog springlevend. Het is in die steden een bewezen concept en geldt als volwaardige tegenhanger voor sociale huur en de vrije koop- of huursector.

Al één reactie — discussieer mee!

 • beste vrienden
  Een wooncooperatie zou toch in de huidige tijd
  gemeengoed moeten zijn , waarom zo moeizaam
  vooral ook in Rotterdam ……..
  er zijn veel goede voorbeelden in het land , projecten die
  al vele jaren met succses functionneren
  In de 80 en 90 er jaren mocht ik twee van deze projecten
  realiseren onder de titel ” Centraal wonen ” , in de sociale sector Dit werd geinitieerd door een groep van ca 50 bewoners met steun van gemeente en woningbouw corporatie Als dit in de huursector lukt moet dit ook
  in de koopsector mogelijk zijn ,met de juiste voorlichting begeleiding , mogelijk subsidies en politieke wil

  desgewenst zijn project publicaties beschikbaar

  vriendelijke groeten
  Andries van Wijngaarden senior architect rotterdam

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures