Ga naar de inhoud

Dankzij wooncoöperaties worden gezinswoningen weer betaalbaar – maar in Rotterdam lukt het niet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Rotterdams Woongenootschap doet al vier jaar haar best om betaalbare woningen met gedeelde voorzieningen te kunnen bouwen, maar in december liepen de onderhandelingen over een stuk bouwgrond voor de tweede keer vast. In andere steden komt het concept wel van de grond, dus waarom wil het in Rotterdam maar niet lukken?


Odeon_VersBeton_SylvanaLansu (6)

beeld: Sylvana Lansu

De huidige woningcorporaties (zoals Havensteder, Woonstad, Vestia) zijn ruim een eeuw geleden ontstaan als woningbouwvereniging of -stichting. Dat begon klein, waardoor het mogelijk was als vereniging toe te zien op de bouw en het beheer van de woningen. In Nederland is dit kleinschalige model van de wooncoöperatie, waar bewoners ook eigenaar zijn, vervangen door de woningcorporatie waar je als huurder weinig zeggenschap over hebt. Maar in sommige Europese steden als Zürich, München en Berlijn is het coöperatieve model nog springlevend. Het is in die steden een bewezen concept en geldt als volwaardige tegenhanger voor sociale huur en de vrije koop- of huursector.

Al één reactie — discussieer mee!

  • beste vrienden
    Een wooncooperatie zou toch in de huidige tijd
    gemeengoed moeten zijn , waarom zo moeizaam
    vooral ook in Rotterdam ……..
    er zijn veel goede voorbeelden in het land , projecten die
    al vele jaren met succses functionneren
    In de 80 en 90 er jaren mocht ik twee van deze projecten
    realiseren onder de titel ” Centraal wonen ” , in de sociale sector Dit werd geinitieerd door een groep van ca 50 bewoners met steun van gemeente en woningbouw corporatie Als dit in de huursector lukt moet dit ook
    in de koopsector mogelijk zijn ,met de juiste voorlichting begeleiding , mogelijk subsidies en politieke wil

    desgewenst zijn project publicaties beschikbaar

    vriendelijke groeten
    Andries van Wijngaarden senior architect rotterdam

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

    Venue: Meerdere locaties
    Datum:
  • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

    Venue: Festivalhart (Maassilo)
    Datum:
  • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

    Venue: Kantine Walhalla
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam