Ga naar de inhoud

De Kunsthal moet open staan voor kritiek op het tentoonstellen van naaktfoto’s zonder toestemming

De kritiek op de tentoonstelling ‘For Your Eyes Only’ was terecht, vindt Mechteld Jungerius. Een publieke instelling als de Kunsthal kan daar niet de schouders over ophalen.

Vers Beton – Dalit Lymor – For Your Eyes Only – 2020
beeld: Dalit Lymor

Journalist en naaktfotofanaat Wim de Jong stelde zijn collectie van gevonden amateur-naaktfotografie ter beschikking aan de Kunsthal. De foto’s, die De Jong vond op vlooienmarkten en veilingen, waren tot afgelopen afgelopen zondag te zien in de tentoonstelling ‘For Your Eyes Only’. Zoals de titel al doet vermoeden, heeft geen van de geportretteerden (of fotografen) toestemming gegeven voor het publiekelijk tentoonstellen van hun intieme foto’s. De expositie en bijbehorende publicatie bestond uit  zwart-wit blootkiekjes van vrouwen, buiten Nederland en enkel voor 1985, gecureerd in categorieën als ‘De wanhopige blootfotograaf’ en ‘De liefdesgodin met even niet zo’n zin’.  

De tentoonstelling heeft voor de nodige ophef gezorgd: er verschenen meerdere zeer kritische opiniestukken in NRC en een vlammend betoog op Lilith. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de tentoonstelling gezien kan worden als misdrijf. Hoewel er per foto een beoordeling zal moeten plaatsvinden, lijkt niet alleen het portret- en auteursrecht maar ook het artikel over wraakporno van toepassing op deze productie, bevestigt auteursrechtjurist Charlotte Meindersma. Dit laatste artikel is pas een jaar oud en bestraft het tegen de wil maken en verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal van betrokkenen – daar hoeft geen wraak bij te komen kijken. Het is daarmee een door de wet erkende vorm van seksueel misbruik.

De vele kritische stukken in gevestigde kranten (waaronder een column geschreven door Mirjam de Winter, zijn echtgenoot) waren vooralsnog geen reden tot publieke zelfreflectie door de curator of het instituut. Een reactie op de kritiek verscheen pas toen de gemoederen zo hoog opliepen dat er een guerilla-posteractie plaatsvond in de straten rondom het museum. Tientallen posters werden verspreid met daarop een afbeelding van een naakt lichaam met het hoofd van De Jong er kunstig opgeplakt, met daaronder de tekst “Let’s play by your rules then: Consent and Ownership means NOTHING as long as you’re a white old dude.’’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam