Ga naar de inhoud

Hoe kan Rotterdam beter omgaan met haar ‘probleemwijken’? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als we sociale problemen op lokaal niveau willen aanpakken moeten we de heersende dominante normen bevragen, stelt socioloog Frank van Steenbergen in dit minicollege. Anders houdt het beleid ongelijkheid en uitsluiting juist in stand.

beeld: www.youtube.com

Liever lezen? Hieronder vind je het uitgeschreven minicollege:

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Florian… wat mij betreft mag deze socioloog zijn diploma inleveren en z’n inkomen wat hij gegenereerd heeft met dit onderzoek terug aan de gemeenschap geven.

  “Voor mijn proefschrift heb ik vijf jaar actieonderzoek uitgevoerd in Carnisse. Met bewoners, wijkwerkers, ondernemers en andere professionals heb ik samengewerkt aan het stimuleren van de lokale veerkracht. Tevens heb ik met collega-onderzoekers ruim 150 interviews afgenomen en tal van sessies bijgewoond en observaties uitgevoerd.”

  … 5 jaar lang in Carnisse samengewerkt met ondernemers om lokale veerkracht te stimuleren en nooit bij mij aangebeld… I rest my case

 • Koffie staat altijd voor je klaar. Voor iedereen. De column die ik toen schreef is van 6 jaar geleden. Ik heb vast ergens nog een opgekruld exemplaar liggen. Nimmer een euro voor gevangen, maar goed. Kon me toen nog niet zoveel deren. Echter; na tal van filmpjes, interviews, gesprekken, denktanken, commissies en al wat niet meer over mijn wijk zijn verschenen, waar makers, schrijvers, drukkers, vormgevers, onderzoekers en weet ik al niet meer een boterham aan verdient hebben… en ik braaf iedere keer gratis, voor nada noppa ben komen opdraven om met lede ogen te moeten zien dat de beloofde kop koffie in Koffie & Ambacht ‘am-me-never-nooit-niet’ ingelost werd, heb ik er een hard hoofd in. Evenwel: welkom. Uit de grond van mijn ondernemershart; welkom. … En begin alsjeblieft niet over… gratis reclame en dat soort bullshit… daarover kan ik je, onder het genot van een Caffè Sospeso, aan de hand van tal van schaamteloze voorbeelden nog veel meer vertellen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam