Ga naar de inhoud

Kraken voor een Rotterdam met gelijke kansen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een groep van dertig activisten bezette op 31 januari een leegstaand buurthuis in Rotterdam-West. Hun campagne ‘Voor 14’ heeft als doel: een Nederland met gelijke kansen voor iedereen. Tycho Bear (32) is een van hen. Wat hoopt hij te bereiken met deze actie?

000023-Hilde-Speet
beeld: Hilde Speet

Begin februari, nog net voor de enorme daling van de temperaturen, bezoek ik het oude buurthuis aan de Havenstraat 231 in Rotterdam Delfshaven. De straat is een helder voorbeeld van gentrification: aan de ene kant nieuwbouwappartementen en aan de andere kant verouderde woningen. Het oude buurthuis (dat al sinds 2012 leeg staat) is niet te missen door de enorme banner die aan de buitenkant hangt, met de leus ‘Voor 14’ erop. Een aantal klusjesmannen kijkt me verbaasd aan als ik aanbel bij de enige bel die het doet. 

Het pand verkeert nog in een prima staat, al merk je wel dat er al een aantal jaar geen onderhoud aan is gepleegd. Op verschillende plekken staan emmers om het lekkende water op te vangen en er zijn ook een aantal schimmelplekken op de vloer. ‘Wat een verspilling van ruimte dat dit leegstond’, bedenk ik mij, op het moment dat Tycho de trap af komt. Tijdens het betreden van het gebouw vraag ik me af: met welk doel wordt deze strijd gestreden?

Wat is de bedoeling van deze bezetting?

“De campagne Voor 14 is oorspronkelijk opgezet om de AOW en het minimumloon te verhogen, maar eigenlijk is het doel ervan veel breder. We willen namelijk ook de ongelijkheid in de samenleving blootleggen. Er wordt al heel veel over dit onderwerp gepraat en gediscussieerd, maar soms moet je ergens echt voor strijden. En met het kraken van dit pand willen wij aangeven dat er veel daklozen zijn in Nederland, en in Rotterdam in het bijzonder. De afgelopen tijd nemen de aantallen door de coronacrisis alleen maar toe en er wordt eigenlijk weinig aan gedaan. Terwijl er aan de andere kant wel steeds duurdere woningen komen en ‘prima leefbare’ woningen eigenlijk voor niks worden gesloopt. Door dit probleem aan te kaarten, hopen we dat de gemeente maar ook de landelijke politiek hier iets aan gaat doen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures