Ga naar de inhoud

Kraken voor een Rotterdam met gelijke kansen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een groep van dertig activisten bezette op 31 januari een leegstaand buurthuis in Rotterdam-West. Hun campagne ‘Voor 14’ heeft als doel: een Nederland met gelijke kansen voor iedereen. Tycho Bear (32) is een van hen. Wat hoopt hij te bereiken met deze actie?

000023-Hilde-Speet
beeld: Hilde Speet

Begin februari, nog net voor de enorme daling van de temperaturen, bezoek ik het oude buurthuis aan de Havenstraat 231 in Rotterdam Delfshaven. De straat is een helder voorbeeld van gentrification: aan de ene kant nieuwbouwappartementen en aan de andere kant verouderde woningen. Het oude buurthuis (dat al sinds 2012 leeg staat) is niet te missen door de enorme banner die aan de buitenkant hangt, met de leus ‘Voor 14’ erop. Een aantal klusjesmannen kijkt me verbaasd aan als ik aanbel bij de enige bel die het doet. 

Het pand verkeert nog in een prima staat, al merk je wel dat er al een aantal jaar geen onderhoud aan is gepleegd. Op verschillende plekken staan emmers om het lekkende water op te vangen en er zijn ook een aantal schimmelplekken op de vloer. ‘Wat een verspilling van ruimte dat dit leegstond’, bedenk ik mij, op het moment dat Tycho de trap af komt. Tijdens het betreden van het gebouw vraag ik me af: met welk doel wordt deze strijd gestreden?

Wat is de bedoeling van deze bezetting?

“De campagne Voor 14 is oorspronkelijk opgezet om de AOW en het minimumloon te verhogen, maar eigenlijk is het doel ervan veel breder. We willen namelijk ook de ongelijkheid in de samenleving blootleggen. Er wordt al heel veel over dit onderwerp gepraat en gediscussieerd, maar soms moet je ergens echt voor strijden. En met het kraken van dit pand willen wij aangeven dat er veel daklozen zijn in Nederland, en in Rotterdam in het bijzonder. De afgelopen tijd nemen de aantallen door de coronacrisis alleen maar toe en er wordt eigenlijk weinig aan gedaan. Terwijl er aan de andere kant wel steeds duurdere woningen komen en ‘prima leefbare’ woningen eigenlijk voor niks worden gesloopt. Door dit probleem aan te kaarten, hopen we dat de gemeente maar ook de landelijke politiek hier iets aan gaat doen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures