Ga naar de inhoud

Mahfoud Mokaddem geeft jongeren les met films: “Dat zijn geen gangsters, dat zijn zzp’ers” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Acteur, regisseur en docerend theatermaker Mahfoud Mokaddem gaf samen met documentairemaker René van Zundert een serie lessen op Zadkine als cultuurcoach voor IFFR en LantarenVenster. Door de films te analyseren en bediscussiëren, leert hij studenten reflecteren op hun eigen wereld. 

VERS BETON MAHFOUD MOKKADEM IFFR 02-02-2021 LISA DIEDERIK (C)-01-lowres
beeld: Lisa Diederik

De Franse film Les Misérables uit 2019, van regisseur Ladj Ly, was onderdeel van het programma: een film die een hard portret toont van het hedendaagse leven in de buitenwijken van Parijs en waarin jongeren en politie tegenover elkaar komen te staan. Voorafgaand aan de film voert Mokaddem een monoloog op, die hij op uitnodiging van IFFR schreef. “Om mij te zien spelen is voor de studenten gelijk de beste manier om mij als maker te leren kennen.” 

Aan het einde van Les Misérables zit een heftige confrontatie tussen jongeren en de politie. De reacties van een klas na het zien daarvan lopen uiteen, legt Mokaddem uit: “Sommigen zijn fel en emotioneel, kiezen de kant van de jongeren: ‘ze moeten ze kapot maken, klootzakken die politie, gooi die molotovcocktail maar.’ Maar dan ga ik daar vragen over stellen, vooral over de handelingen. Zou jij gooien of niet, zou je schieten of niet? En waarom dan? Wat zijn de gevolgen van je handelen in zo’n situatie? Zodra ze antwoorden zoeken op die vragen, komen ze erachter dat het ingewikkelder is dan ze in eerste instantie denken. Wat ik ook belangrijk vind, is heel duidelijk maken dat de context van die film een heel anders is dan hun eigen wereld. De banlieu van Parijs is echt totaal iets anders dan de Alexanderpolder.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam