Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VERS BETON MAHFOUD MOKKADEM IFFR 02-02-2021 LISA DIEDERIK (C)-01-lowres
Beeld door: beeld: Lisa Diederik

De Franse film Les Misérables uit 2019, van regisseur Ladj Ly, was onderdeel van het programma: een film die een hard portret toont van het hedendaagse leven in de buitenwijken van Parijs en waarin jongeren en politie tegenover elkaar komen te staan. Voorafgaand aan de film voert Mokaddem een monoloog op, die hij op uitnodiging van IFFR schreef. “Om mij te zien spelen is voor de studenten gelijk de beste manier om mij als maker te leren kennen.” 

Aan het einde van Les Misérables zit een heftige confrontatie tussen jongeren en de politie. De reacties van een klas na het zien daarvan lopen uiteen, legt Mokaddem uit: “Sommigen zijn fel en emotioneel, kiezen de kant van de jongeren: ‘ze moeten ze kapot maken, klootzakken die politie, gooi die molotovcocktail maar.’ Maar dan ga ik daar vragen over stellen, vooral over de handelingen. Zou jij gooien of niet, zou je schieten of niet? En waarom dan? Wat zijn de gevolgen van je handelen in zo’n situatie? Zodra ze antwoorden zoeken op die vragen, komen ze erachter dat het ingewikkelder is dan ze in eerste instantie denken. Wat ik ook belangrijk vind, is heel duidelijk maken dat de context van die film een heel anders is dan hun eigen wereld. De banlieu van Parijs is echt totaal iets anders dan de Alexanderpolder.” 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
LISA-DIEDERIK-PORTRET-2019

Lisa Diederik

Fotograaf

Het werk van Lisa Diederik (1990) draait om het tonen van authenticiteit en andere werelden. Daarin ziet zij het als uitdaging het uitzonderlijke in het gangbare weer te geven, het liefst met een vleugje humor. Ze studeerde aan de Willem de Kooning en is sindsdien naast fotograaf ook werkzaam in de Rotterdamse kunstwereld.

Profiel-pagina