Ga naar de inhoud

Monumentale meelfabriek in de schaduw van torenhoge ambities

Twee geplande nieuwe gebouwen en een enorme toren, verdrukken straks de meelfabriek die bijna driekwart eeuw het aanzien van Katendrecht bepaalde. Kan het ook anders? “Als de kosten voor verhuizing van Codrico zo hoog zijn, zijn we misschien te vroeg.” Maurice Moerland bespreekt de bouwplannen.


GQ1A7682

beeld: Frank Hanswijk

Ogenschijnlijk vanuit het niets maakte de gemeente eind vorig jaar een vrijwel volledig uitgewerkte ontwikkelvisie voor het fabrieksterrein van Codrico aan de Rijnhaven openbaar. Er moet hier een hoogstedelijk ensemble komen, waaronder een 220 meter hoge woontoren, met kantoren, winkels, horeca en maar liefst 1.500 woningen. Deze ontwikkeling wordt de ontbrekende schakel tussen het Masterplan voor de Rijnhaven en de rest van Katendrecht. De rijksmonumentale meelfabriek is het ‘fundament’ voor het ontwerp. Maar blijft het krachtige beeld van dit monument nog wel overeind in de ambitieuze plannen?

Het plan – een maar liefst 444 pagina’s tellend visiedocument – is het resultaat van drie jaar overleg tussen de eigenaar van de fabrieksgebouwen, vastgoedontwikkelaar RED Company en de gemeente. Deze eigenaar, de Rijnhaven Belegging C.V., is ook initiatiefnemer van de herontwikkeling. Na maanden van onderzoek met deze partijen, informeerde wethouder Bas Kurvers de gemeenteraad in november vorig jaar dat deze herontwikkeling van de industrielocatie, na de verhuizing van de huidige gebruiker Codrico, haalbaar is. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam