Ga naar de inhoud

Monumentale meelfabriek in de schaduw van torenhoge ambities

Twee geplande nieuwe gebouwen en een enorme toren, verdrukken straks de meelfabriek die bijna driekwart eeuw het aanzien van Katendrecht bepaalde. Kan het ook anders? “Als de kosten voor verhuizing van Codrico zo hoog zijn, zijn we misschien te vroeg.” Maurice Moerland bespreekt de bouwplannen.


GQ1A7682

beeld: Frank Hanswijk

Ogenschijnlijk vanuit het niets maakte de gemeente eind vorig jaar een vrijwel volledig uitgewerkte ontwikkelvisie voor het fabrieksterrein van Codrico aan de Rijnhaven openbaar. Er moet hier een hoogstedelijk ensemble komen, waaronder een 220 meter hoge woontoren, met kantoren, winkels, horeca en maar liefst 1.500 woningen. Deze ontwikkeling wordt de ontbrekende schakel tussen het Masterplan voor de Rijnhaven en de rest van Katendrecht. De rijksmonumentale meelfabriek is het ‘fundament’ voor het ontwerp. Maar blijft het krachtige beeld van dit monument nog wel overeind in de ambitieuze plannen?

Het plan – een maar liefst 444 pagina’s tellend visiedocument – is het resultaat van drie jaar overleg tussen de eigenaar van de fabrieksgebouwen, vastgoedontwikkelaar RED Company en de gemeente. Deze eigenaar, de Rijnhaven Belegging C.V., is ook initiatiefnemer van de herontwikkeling. Na maanden van onderzoek met deze partijen, informeerde wethouder Bas Kurvers de gemeenteraad in november vorig jaar dat deze herontwikkeling van de industrielocatie, na de verhuizing van de huidige gebruiker Codrico, haalbaar is. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Beste Maurice,

  Dank voor een zeer genuanceerd en onpartijdig artikel over Codrico en Katendrecht. De Stichting Kaapse Kringen is een initiatief gestart om de Kaap te ‘beschermen’ tegen het wat al te doortastende en onnavolgbare beleid van de gemeente. Er is nauwelijks met bewoners gesproken. Wij willen eerst wel eens een debat met deskundigen die praten over de zaken die jij beschrijft en over de ‘beeldkwaliteit’ van de nieuwe plannen. Het dorp Katendrecht ‘verdwijnt’. Voor ons initiatief: Zie hieronder. Als je hierover mee wilt praten, ben je van harte welkom.
  Marianne Ketting
  Voorzitter ai
  Kaapse Kringen

  DE KAAP 2030
  De internationale vrijstaat waar iedereen een plek kan vinden
  Vraag en visie:
  Met al het beton- staal en steengeweld dat op de Kaap en de Rijnhaven afkomt en met de nieuwe plannen voor de pols, maken wij ons zorgen over de uniciteit en kwetsbaarheid van het oude ‘dorp’ Katendrecht. Het dorp met een gemixte bevolkingssamenstelling in kleur, inkomen en opleiding. Waar veel cultuur te beleven is, met scholen die bijzondere dingen doen voor de kinderen en de buurt. Het dorp met een eigen smoel.
  Zouden wij die uniciteit van de Kaap als kracht kunnen gaan inzetten? Een internationale plek, waar iedereen hoort, waar kleine restaurantjes zijn uit alle windstreken, eigen-wijs. Een plek waar ook mensen met een klein portemonnaie kunnen blijven wonen en waar renovaties of nieuwbouw niet leiden tot vertrek van de oorspronkelijke bewoners of hun kinderen die geen plek meer vinden op de Kaap. Waar de kennis van nieuwkomers gekoppeld wordt aan de mensen en organisaties die dat nodig hebben. Waar we gezamenlijk een gebaar naar ‘de Coolsingel’, de ontwikkelaars en woningbouwverenigingen kunnen maken voor (financiële) ondersteuning om ons doel te bereiken. Wellicht kunnen wij een pilot/voorbeeldwijk worden voor andere plekken in Rotterdam? “Bescheiden” doelstelling. Maar je moet durven als je op de Kaap woont.
  Initiatiefgroep samenstellen
  Afgelopen tijd heeft een aantal gesprekken plaats gevonden tussen mensen die zich zorgen maken over de Kaap en de toekomst. De invloed van de grote -internationale- investeerders en (het gebrek aan) visie van de gemeente op ons gebied.
  Wij hebben besloten om met een aantal mensen een denktank te vormen waarmee wij een Katendrechtse visie gaan ontwikkelen voor wat wij, de bewoners en organisaties met Katendrecht willen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures