Twee geplande nieuwe gebouwen en een enorme toren, verdrukken straks de meelfabriek die bijna driekwart eeuw het aanzien van Katendrecht bepaalde. Kan het ook anders? “Als de kosten voor verhuizing van Codrico zo hoog zijn, zijn we misschien te vroeg.” Maurice Moerland bespreekt de bouwplannen.
Ogenschijnlijk vanuit het niets maakte de gemeente eind vorig jaar een vrijwel volledig uitgewerkte ontwikkelvisie voor het fabrieksterrein van Codrico aan de Rijnhaven openbaar. Er moet hier een hoogstedelijk ensemble komen, waaronder een 220 meter hoge woontoren, met kantoren, winkels, horeca en maar liefst 1.500 woningen. Deze ontwikkeling wordt de ontbrekende schakel tussen het Masterplan voor de Rijnhaven en de rest van Katendrecht. De rijksmonumentale meelfabriek is het ‘fundament’ voor het ontwerp. Maar blijft het krachtige beeld van dit monument nog wel overeind in de ambitieuze plannen?
Het plan – een maar liefst 444 pagina’s tellend visiedocument – is het resultaat van drie jaar overleg tussen de eigenaar van de fabrieksgebouwen, vastgoedontwikkelaar RED Company en de gemeente. Deze eigenaar, de Rijnhaven Belegging C.V., is ook initiatiefnemer van de herontwikkeling. Na maanden van onderzoek met deze partijen, informeerde wethouder Bas Kurvers de gemeenteraad in november vorig jaar dat deze herontwikkeling van de industrielocatie, na de verhuizing van de huidige gebruiker Codrico, haalbaar is.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Beste Maurice,
Dank voor een zeer genuanceerd en onpartijdig artikel over Codrico en Katendrecht. De Stichting Kaapse Kringen is een initiatief gestart om de Kaap te ‘beschermen’ tegen het wat al te doortastende en onnavolgbare beleid van de gemeente. Er is nauwelijks met bewoners gesproken. Wij willen eerst wel eens een debat met deskundigen die praten over de zaken die jij beschrijft en over de ‘beeldkwaliteit’ van de nieuwe plannen. Het dorp Katendrecht ‘verdwijnt’. Voor ons initiatief: Zie hieronder. Als je hierover mee wilt praten, ben je van harte welkom.
Marianne Ketting
Voorzitter ai
Kaapse Kringen
DE KAAP 2030
De internationale vrijstaat waar iedereen een plek kan vinden
Vraag en visie:
Met al het beton- staal en steengeweld dat op de Kaap en de Rijnhaven afkomt en met de nieuwe plannen voor de pols, maken wij ons zorgen over de uniciteit en kwetsbaarheid van het oude ‘dorp’ Katendrecht. Het dorp met een gemixte bevolkingssamenstelling in kleur, inkomen en opleiding. Waar veel cultuur te beleven is, met scholen die bijzondere dingen doen voor de kinderen en de buurt. Het dorp met een eigen smoel.
Zouden wij die uniciteit van de Kaap als kracht kunnen gaan inzetten? Een internationale plek, waar iedereen hoort, waar kleine restaurantjes zijn uit alle windstreken, eigen-wijs. Een plek waar ook mensen met een klein portemonnaie kunnen blijven wonen en waar renovaties of nieuwbouw niet leiden tot vertrek van de oorspronkelijke bewoners of hun kinderen die geen plek meer vinden op de Kaap. Waar de kennis van nieuwkomers gekoppeld wordt aan de mensen en organisaties die dat nodig hebben. Waar we gezamenlijk een gebaar naar ‘de Coolsingel’, de ontwikkelaars en woningbouwverenigingen kunnen maken voor (financiële) ondersteuning om ons doel te bereiken. Wellicht kunnen wij een pilot/voorbeeldwijk worden voor andere plekken in Rotterdam? “Bescheiden” doelstelling. Maar je moet durven als je op de Kaap woont.
Initiatiefgroep samenstellen
Afgelopen tijd heeft een aantal gesprekken plaats gevonden tussen mensen die zich zorgen maken over de Kaap en de toekomst. De invloed van de grote -internationale- investeerders en (het gebrek aan) visie van de gemeente op ons gebied.
Wij hebben besloten om met een aantal mensen een denktank te vormen waarmee wij een Katendrechtse visie gaan ontwikkelen voor wat wij, de bewoners en organisaties met Katendrecht willen.
Bedankt voor het compliment Marianne. Ik snap goed dat jullie hier als bewoners van de historische kern van Katendrecht ook wat van vinden en dat de huidige procesgang eigenlijk dit soort participatie uitsluit. Als jullie denken dat ik vanuit het punt van erfgoed iets kan toevoegen aan dat debat, aarzel niet om mij een mail te sturen.