Ga naar de inhoud

Rotterdam tijdens de avondklok: “Omdat iedereen thuis moet blijven, wordt de stad extra verlicht” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Fotograaf Loes van Duijvendijk ging voor Vers Beton een paar avonden achter elkaar de straat op. In en rond het centrum en op Zuid legde ze op beeld vast hoe de stad verstilt na het ingaan van de avondklok.

Ze zag dat mensen tegen negenen iets sneller gaan lopen, hoorde fietsers elkaar zeggen hoeveel minuten ze nog hadden om thuis te geraken. Zodra de klok negen uur slaat, voelt het buiten alsof het middernacht is – zo stil is het er. Het enige geluid komt van langs snellende maaltijdbezorgers, of een enkele wandelaar met hond.  

Zelf had ze een werkgeversverklaring op zak, maar toch was het volgens Loes een spannende onderneming. De meeste politieagenten wierpen een enkele blik op het statief en lieten haar begaan. Alleen op de laatste avond werd ze staande gehouden, met de vraag of ze voor haar werk of voor een hobby aan het fotograferen was. De agenten, die toegaven een tikkeltje verveeld te zijn, vertelden haar vervolgens waar ze volgens hen de interessantste lege straten kon vinden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam