Ga naar de inhoud

Simone da Silva (DIG IT UP): “Er is een groot gebrek aan multiculturele archieven in Nederland” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

DIG IT UP is een erfgoedplatform dat helpt bij het verzamelen en archiveren van ‘alledaags’ archiefmateriaal. Op die manier bewaren ze de verhalen van gewone mensen, in al hun diversiteit. Marianne Klerk spreekt met directeur Simone da Silva over het werk, haar visie en het belang van diverse verhalen.

DIGITUP_Simone_da_Silva_03_WEB_Daphne_van_Drenth
beeld: Daphne van Drenth

Als interviewer hoef je bij Simone da Silva, directeur van erfgoedplatform DIG IT UP, eigenlijk alleen maar achterover te leunen en te luisteren. Honderduit praat ze over hoe de organisatie samen met individuele Rotterdammers de stadscultuur opgraaft en tentoonstelt. En hoe ze het opslaan in een digitaal systeem waar iedereen iets kan toevoegen of opzoeken. “We maken verhalen niet óver Rotterdammers, maar dóór Rotterdammers.” Van de Europese Unie tot de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), erfgoedspecialisten roemen deze innovatieve wijze van inclusief archiveren.

“DIG IT UP vult een lacune op in het Rotterdamse erfgoedveld”, schrijft de RRKC in het recente Cultuurplanadvies. Hoe doen jullie dat?

“We werken met RoZoVo’s: Rotterdamse Zolderkamervondsten. We vragen het publiek naar materiaal, van foto’s tot persoonlijke verhalen, over een bepaald onderwerp. Of we vinden zelf geweldig materiaal dat we digitaliseren en waar we vervolgens verhalen bij verzamelen.”

Wat is hier bijzonder aan?

“De verhalen van het gewone publiek vind je moeilijk terug. De meer traditionele erfgoedinstellingen bewaren voornamelijk officiële documenten van instituties. Denk aan rapporten en jaarverslagen. Maar ze bewaren niet de verhalen van mensen en medewerkers, wat ik juist het interessantste deel vind. Door het meenemen van persoonlijke ervaringen krijg je een veel completer verhaal.”

“Daarnaast zijn we een galerie. We maken tentoonstellingen van de opgegraven bronnen en verhalen, gratis  voor iedereen te zien. Maar we zijn geen archief: we kunnen het materiaal niet onder de juiste klimatologische omstandigheden bewaren, en we hebben er ook geen ruimte voor. Door onze laagdrempeligheid hebben wij meer een intermediaire functie, tussen de grote archieven en individuen in de stad. Wij vinden en mensen benaderen ons met materiaal dat voor het Stadsarchief niet bereikbaar is.”

“Ook hebben we sinds dit jaar een collectiebeheersysteem: een open source-programma dat draait op Linux. Dat maakt het verschil. Archiefsystemen zijn niet te betalen voor particulieren. Ons systeem stelt mensen in staat om zelf de stukken te beschrijven: waar, wanneer, wie, heb je er een leuk verhaal bij? Je kan de allerbeste archivaris hebben, maar iemand die zelf betrokken was bij het onderwerp kan meer of in iedere geval andere informatie inbrengen.”

Kan je een voorbeeld geven?

 “We zijn nu bezig met stichting Dona Daria, een kenniscentrum voor emancipatie. Ze zitten in een monumentaal pand in Noord, waar de zolder vol staat met archiefspullen van de multiculturele vrouwenorganisaties die in 2006 tot Dona Daria zijn gefuseerd. Tijdens het maken van onze gay tentoonstelling [Out in Rotterdam, red.] tipte een medewerker ons dat zij het archief wilden weggooien om plaats te maken voor hun jongerenafdeling. ‘Stop!’, riep ik. ‘Wij gaan het oplossen.’ In samenwerking met het Stadsarchief zijn we het materiaal nu aan het doorspitten en maken wij zelf een tentoonstelling. Maar zorgvuldig archiveren is misschien wel belangrijker: we willen zoveel, zo concreet en zo universeel mogelijk online bewaren voor de toekomst van de stad.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures