Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Tweebos aan de Hilledijk ning van Jakob) niet de w2021 02 15 foto Joke Schot (7) (Kopie)
Beeld door: beeld: Joke Schot

Wij schrijven een excuus-column. Er zijn vele mea culpa’s door politici in de toeslagenaffaire uitgesproken en geschreven, maar wij vinden het ook nodig om excuses te maken. Alleen dan wel in een andere setting. Wij hebben in Nederland nog steeds te maken met een gezondheidscrisis en daarin moet je sommige besluiten logischerwijs niet nemen. Maar helaas, de Tweebosbuurt en logische besluiten vormen geen gelukkig huwelijk. Zo ook nu weer! 

Via de nieuwsbrief van Vestia hebben wij te horen gekregen dat het college van B&W en Vestia, vooruitlopend op een door hen ingecalculeerde winst in het hoger beroep bij het Gerechtshof te Den Haag, alvast woningen willen slopen1. Maar het college en Vestia willen bovendien onze buurtbewoners met een tijdelijk huurcontract binnen een paar weken op straat zetten. Wat is er aan de hand, horen wij u denken. 

Er zijn in onze Tweebosbuurt ongeveer 80 bewoners met een tijdelijk huurcontract2. Exacte cijfers zijn er niet, omdat Vestia deze niet wenst aan te leveren. Vestia en het college hebben nu in hun wijsheid besloten om temidden van een pandemie en alle stringente RIVM-richtlijnen als de anderhalve meter, één bezoeker per persoon en de avondklok, toch enkele tientallen bewoners hun woningen uit te zetten.

Sommigen hebben het geluk dat ze op tijd iets anders kunnen vinden. Dat is meestal een slaapplek op een bank bij iemand anders in huis. Een eigen woning vinden is nagenoeg onmogelijk. Onder hen zitten naast werkenden ook studenten die in hun examenjaar zitten. Zij hebben naast examenstress en coronastress nu ook nog eens woonstress. Recipe for disaster zou je zeggen. Hoezo dus volksgezondheid?

Geen rechten

Voor de goede orde: wij hebben het hier over mensen die al geen of weinig rechtszekerheid en geen woonzekerheid hebben. De natuur, vogels, vleermuizen en bomen hebben en krijgen meer rechten dan deze mensen: tegen de kapvergunning voor bomen die de sloop in de weg staan, en de ontheffing om vogelnesten te verwijderen, kunnen wij en zijn wij in beroep gegaan. 

Maar onze bewoners met een tijdelijk huurcontract hebben geen of nauwelijks rechten. Sommigen slaan de handen ineen en proberen op te komen voor hun beperkte rechten. Anderen zijn bang voor represailles van de leegstandsbeheerder. Ja lieve mensen. U leest het goed. We zijn zo ver dat we om zeer begrijpelijke redenen niet meer voor onze rechten durven op te komen.

Inmiddels vormen deze ‘tijdelijke’ bewoners in onze buurt de meerderheid. Wij zien deze bewoners als welkome gasten. Als het aan ons ligt dan krijgen ze allemaal direct een huurcontract voor onbepaalde tijd. Maar wij zijn geen baas in eigen buurt. De woningcorporaties en de gemeente zijn de baas. Over participatie wordt alleen gesproken als de Koning of Marco Pastors op bezoek komt.

Tegen eenzaamheid

Deze met uitzetting bedreigde bewoners zijn en voelen zich in onze buurt opgenomen. Sommigen doen boodschappen voor de oudere bewoners en maken met hen een praatje. Ongemerkt gaan zij eenzaamheid tegen. Eenzaamheid is als gevolg van de RIVM-maatregelen een groot probleem aan het worden. Maar Vestia en het college hebben het empathie-gen ingeruild voor het grote geld. Wegwezen of gesloopt worden is hun adagium. 

Hoe reageert de gemeentepolitiek? Van een partij als de VVD was te verwachten dat zij weinig op hebben met dit lot van tijdelijke huurders, ‘je wist waar je aan begon’ is de liberale opvatting. De Bewonersgroep Tweebos heeft daarom bij de collegepartijen PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 gelobbyd om deze buurtbewoners niet op straat te zetten. Tijdens dat gesprek leken zij het probleem te begrijpen, maar het dichtgetimmerd coalitieakkoord op het gebied van wonen krijgt bij hen de voorkeur boven moraliteit. Nu proberen wij het via het geschreven woord opnieuw. Hopelijk voelen de beleidsmakers, na het lezen van deze column gericht op dit meedogenloos beleid, ook de pijn van onze buurtbewoners. 

Buurtbewoners met een tijdelijk contract worden  als pionnen in een schaakspel gebruikt door het college en Vestia, constateren wij. Hoe? Een aantal van die contracten is namelijk vorig jaar opgezegd puur en alleen vanwege het voornemen om te slopen. Bewoners met een regulier huurcontract die dit te horen kregen, kregen dan het idee dat er naast of tegenover hen gesloopt zou worden. Mijn huis zal dan ook wel aan de beurt komen, werd gedacht. Sommige buurtbewoners zijn om die reden al vertrokken.

Tweebos Hilledijk Jakob van Klinken 2021 02 14 foto Joke Schot (1) (Kopie)
Beeld door: beeld: Joke Schot

Nieuw Vestia

Vestia heeft na de bekendmaking van het sloopbesluit in de zomer van 2018, tijdens de huisbezoeken, haar huurders niet geïnformeerd over hun rechten en plichten. We zoeken uit of hier nog sprake is van schending van de zorgplicht van Vestia. Maar zorgplicht, informatieplicht of onderhoudsplicht – Vestia is het gewend om alle regels met betrekking tot deze plichten aan haar laars te lappen.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Maar, er gloort weer licht aan het einde van de tunnel. Er komt een nieuw ‘Vestia’. Als gevolg van het derivatendebacle in 2012 is Vestia nu alsnog technisch failliet verklaard en ze splitst zich op in drie lokale corporaties. Nog even volhouden en wij zijn hopelijk voor eeuwig verlost van het juk. 

Er wordt weleens gezegd: beter een goede buur dan een verre vriend. Maar kennelijk mag dat niet gelden voor de Tweebosbuurt. Corona of geen corona – de tijdelijke bewoners zijn, in de ogen van Vestia en het college, opvulmateriaal en disposables. En omdat niemand van Vestia en het college het zegt of schrijft doen wij het. Wij bieden jullie, onze tijdelijke Tweebosburen, voor het leed dat wij jullie aandoen en de komende jaren zullen blijven aandoen, onze oprechte excuses! 

Wij hopen net als jullie op betere tijden. Een tijd waarin de mens tot inkeer komt en beseft dat alles tijdelijk is. Als aanzet brengen onze bewoners vandaag op 18 februari een petitie tegen uitzetting van de tijdelijke huurders bij het hoofdkantoor van Vestia.

Tweebosbuurt brand panden op Putselaan Rotterdam 2020 05 16 foto Joke Schot (4)

Lees meer

Burgemeester en wethouder in de Tweebosbuurt: zij kwamen, zij zagen en vertrokken weer

Column van Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen over het verzet in de Tweebosbuurt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De officiele aanleiding voor die haast is de regeling vermindering verhuurdersheffing die voor de sloop door Vestia eind juni 2018 aangevraagd is. Om deze korting op de belasting definitief te ontvangen, dient Vestia binnen 3 jaar te slopen. Nu krijgen zij en andere woningcorporaties (waarschijnlijk want de wet is door de 2e kamer goedgekeurd maar moet nog langs de eerste kamer) als gevolg van corona een verlenging van één jaar voor deze slooptermijn, tot juli 2022. Er is dus nog helemaal geen haast om nu alvast een begin te maken met de sloop.

    ↩︎

  2. De bewoners huren van leegstandsbeheerder Alvast. De woningen zijn en blijven in eigendom van Vestia en Alvast beheert deze woningen tijdelijk. Vestia beslist wanneer de huurcontracten uiteindelijk opgezegd worden. Voor een huurcontract voor bepaalde tijd geldt voor de verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden. Voor een anti-kraak-contract geldt voor de verhuurder een opzegtermijn van 28 dagen. ↩︎
PHOTO-2020-07-23-11-21-22

Ahmed Abdillahi

Ahmed Abdillahi (Somalië, 1980) is postbezorger. Hij woont sinds 1998 in Rotterdam. Hij is een geëngageerde burger met een groot hart voor Rotterdam-Zuid.
Profiel-pagina
image(1)

Mustapha Eaisaouiyen

Mustapha Eaisaouiyen (Marokko, 1974) is eerst Rotterdammer en dan pas al die andere identiteiten. Zijn werk bestaat voornamelijk uit vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Profiel-pagina
Joke Schot foto Roland Huguenin 2016 (4) (1) 72 dpi

Joke Schot

Fotograaf

Joke Schot (Rotterdam, 1958) voer als schippersdochter over de Europese binnenwateren. Experimenterend ontdekte zij de basisprincipes van de fotografie. Vanaf 1985 werkt ze in opdracht. Naast muziek- en theaterfotografie richt ze zich via reportages op verhalen achter mensen in hun omgeving. De stad is haar favoriete werkterrein, haar context altijd sociaal-maatschappelijk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.