Ga naar de inhoud

Tijdelijkheid

Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen schrijven een columnserie als bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Een reeks over verzet tegen de sloop van hun wijk en wat dit doet met de bewoners. Deze keer: tijdelijke bewoners worden plotseling op straat gezet.

Tweebos aan de Hilledijk ning van Jakob) niet de w2021 02 15 foto Joke Schot (7) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Wij schrijven een excuus-column. Er zijn vele mea culpa’s door politici in de toeslagenaffaire uitgesproken en geschreven, maar wij vinden het ook nodig om excuses te maken. Alleen dan wel in een andere setting. Wij hebben in Nederland nog steeds te maken met een gezondheidscrisis en daarin moet je sommige besluiten logischerwijs niet nemen. Maar helaas, de Tweebosbuurt en logische besluiten vormen geen gelukkig huwelijk. Zo ook nu weer! 

Via de nieuwsbrief van Vestia hebben wij te horen gekregen dat het college van B&W en Vestia, vooruitlopend op een door hen ingecalculeerde winst in het hoger beroep bij het Gerechtshof te Den Haag, alvast woningen willen slopen . Maar het college en Vestia willen bovendien onze buurtbewoners met een tijdelijk huurcontract binnen een paar weken op straat zetten. Wat is er aan de hand, horen wij u denken. 

Er zijn in onze Tweebosbuurt ongeveer 80 bewoners met een tijdelijk huurcontract . Exacte cijfers zijn er niet, omdat Vestia deze niet wenst aan te leveren. Vestia en het college hebben nu in hun wijsheid besloten om temidden van een pandemie en alle stringente RIVM-richtlijnen als de anderhalve meter, één bezoeker per persoon en de avondklok, toch enkele tientallen bewoners hun woningen uit te zetten.

Sommigen hebben het geluk dat ze op tijd iets anders kunnen vinden. Dat is meestal een slaapplek op een bank bij iemand anders in huis. Een eigen woning vinden is nagenoeg onmogelijk. Onder hen zitten naast werkenden ook studenten die in hun examenjaar zitten. Zij hebben naast examenstress en coronastress nu ook nog eens woonstress. Recipe for disaster zou je zeggen. Hoezo dus volksgezondheid?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam