Ga naar de inhoud

Alle Rotterdammers hebben recht op de stad

De initiatiefnemers van Recht op de stad willen politici en beleidsmakers ertoe bewegen een andere koers te gaan varen. “Het komt steeds op hetzelfde neer: bewoners willen niet dat plannen over hun hoofden heen worden gemaakt.”

Recht opde Stad 2021 03 07 foto Joke Schot (23) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Wat hebben de bewoners van de Wielewaal (Charlois), de bewoners van de hoek Teilingerstraat-Agniesestraat (Noord)en een groep mensen die boven voormalig buurthuis Odeon (West) willen wonen met elkaar gemeen? Deze Rotterdammers willen elk op hun eigen manier meepraten en meebeslissen over hun woonomgeving en hun plek daarin – letterlijk en figuurlijk. Bovendien hebben ze ideeën over hoe dat kan. 

De Wielewaalers protesteren al jaren tevergeefs tegen de sloop- en nieuwbouwplannen voor hun buurt, maar zij organiseerden zich ook om hun eigen duurzame nieuwbouwplan te ontwerpen. De mensen die op de plek van Odeon willen wonen verenigden zich in het Rotterdams Woongenootschap en probeerden de afgelopen vier jaar om een wooncoöperatie van de grond te krijgen – zonder succes. De bewoners van de Teilingerstraat beheerden hun eigen huurwoningen al 25 jaar toen de gemeente in 2017 verkoop aankondigde. Met elkaar wisten ze dit te voorkomen en zelfbeheer voort te zetten. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures