Ga naar de inhoud

Alle Rotterdammers hebben recht op de stad

De initiatiefnemers van Recht op de stad willen politici en beleidsmakers ertoe bewegen een andere koers te gaan varen. “Het komt steeds op hetzelfde neer: bewoners willen niet dat plannen over hun hoofden heen worden gemaakt.”

Recht opde Stad 2021 03 07 foto Joke Schot (23) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Wat hebben de bewoners van de Wielewaal (Charlois), de bewoners van de hoek Teilingerstraat-Agniesestraat (Noord)en een groep mensen die boven voormalig buurthuis Odeon (West) willen wonen met elkaar gemeen? Deze Rotterdammers willen elk op hun eigen manier meepraten en meebeslissen over hun woonomgeving en hun plek daarin – letterlijk en figuurlijk. Bovendien hebben ze ideeën over hoe dat kan. 

De Wielewaalers protesteren al jaren tevergeefs tegen de sloop- en nieuwbouwplannen voor hun buurt, maar zij organiseerden zich ook om hun eigen duurzame nieuwbouwplan te ontwerpen. De mensen die op de plek van Odeon willen wonen verenigden zich in het Rotterdams Woongenootschap en probeerden de afgelopen vier jaar om een wooncoöperatie van de grond te krijgen – zonder succes. De bewoners van de Teilingerstraat beheerden hun eigen huurwoningen al 25 jaar toen de gemeente in 2017 verkoop aankondigde. Met elkaar wisten ze dit te voorkomen en zelfbeheer voort te zetten. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam