Ga naar de inhoud

De democratie van een zwerm spreeuwen

Het is altijd een prachtig gezicht: een wolk van spreeuwen die verschillende vormen aanneemt boven de stad. Ecoloog André de Baerdemaeker legt uit hoe de vogels erin slagen zo’n indrukwekkend luchtballet uit te voeren, en waarom ze dat eigenlijk doen.

Vers-Beton—Esther-Lankhaar—Democratie-onder-spreeuwen—2020
beeld: Esther Lankhaar

Ze verschijnen ongeveer een uur voordat de duisternis invalt: de spreeuwen. Aanvankelijk gaat het om een handjevol vogels. Het is net een donker ballonnetje dat in een kalm tempo ronde figuren schrijft tegen de grijze lucht boven de Tarwewijk. Ze wachten op de anderen, die zullen zo wel komen. 

Iedere avond komen de spreeuwen hier samen om gezamenlijk de nacht door te brengen. Voorheen deden ze dat ook op andere plekken. Een paar winters terug landde de zwerm in Kralingen, daarvoor in Feijenoord en vele jaren eerder op de Coolsingel. Waarom het evenement deze winter nu precies op Zuid plaatsvindt is ons mensen een raadsel. Feit is echter dat het van korte duur is. Eind maart vertrekken de meeste van deze spreeuwen naar Zweden, hun vaderland.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam