Ga naar de inhoud

De democratie van een zwerm spreeuwen

Het is altijd een prachtig gezicht: een wolk van spreeuwen die verschillende vormen aanneemt boven de stad. Ecoloog André de Baerdemaeker legt uit hoe de vogels erin slagen zo’n indrukwekkend luchtballet uit te voeren, en waarom ze dat eigenlijk doen.

Vers-Beton—Esther-Lankhaar—Democratie-onder-spreeuwen—2020
beeld: Esther Lankhaar

Ze verschijnen ongeveer een uur voordat de duisternis invalt: de spreeuwen. Aanvankelijk gaat het om een handjevol vogels. Het is net een donker ballonnetje dat in een kalm tempo ronde figuren schrijft tegen de grijze lucht boven de Tarwewijk. Ze wachten op de anderen, die zullen zo wel komen. 

Iedere avond komen de spreeuwen hier samen om gezamenlijk de nacht door te brengen. Voorheen deden ze dat ook op andere plekken. Een paar winters terug landde de zwerm in Kralingen, daarvoor in Feijenoord en vele jaren eerder op de Coolsingel. Waarom het evenement deze winter nu precies op Zuid plaatsvindt is ons mensen een raadsel. Feit is echter dat het van korte duur is. Eind maart vertrekken de meeste van deze spreeuwen naar Zweden, hun vaderland.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Laat Rotterdam gewoon een beetje verwilderen

  • Stadsecologie

  In de wekelijkse rubriek Talk of the town bespreekt Vers Beton iets dat speelt in…

 • De boezem van de zwanenmossel

  • Stadsecologie

  Op de bodem van de Rotterdamse wateren is momenteel de zwanenmossel in winterlockdown. Totdat het…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures