Het is altijd een prachtig gezicht: een wolk van spreeuwen die verschillende vormen aanneemt boven de stad. Ecoloog André de Baerdemaeker legt uit hoe de vogels erin slagen zo’n indrukwekkend luchtballet uit te voeren, en waarom ze dat eigenlijk doen.

Ze verschijnen ongeveer een uur voordat de duisternis invalt: de spreeuwen. Aanvankelijk gaat het om een handjevol vogels. Het is net een donker ballonnetje dat in een kalm tempo ronde figuren schrijft tegen de grijze lucht boven de Tarwewijk. Ze wachten op de anderen, die zullen zo wel komen.
Iedere avond komen de spreeuwen hier samen om gezamenlijk de nacht door te brengen. Voorheen deden ze dat ook op andere plekken. Een paar winters terug landde de zwerm in Kralingen, daarvoor in Feijenoord en vele jaren eerder op de Coolsingel. Waarom het evenement deze winter nu precies op Zuid plaatsvindt is ons mensen een raadsel. Feit is echter dat het van korte duur is. Eind maart vertrekken de meeste van deze spreeuwen naar Zweden, hun vaderland.
Nog geen reactie — begin de discussie!