Ga naar de inhoud

De rol van architectuur in de politiek: “We hebben een Marktmeester nodig om de woningnood op te lossen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Welke plek hebben architectuur en ruimtelijke ordening op de Haagse politieke agenda’s? Dat bespreken Adri Duivesteijn, Riek Bakker en Nathalie de Vries in de radioshow Architecture City.

VB-architecture-city
beeld: Jowan de Haan

In de afgelopen decennia verdween ruimtelijke planning van de agenda in Den Haag, maar nu allerlei opgaven zich steeds urgenter aandienen is er weer behoefte aan nationale sturing. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, bepleiten politici het opnieuw oprichten van het ministerie van VROM, met nadruk op de ‘V’ van volkshuisvesting, vanwege de huidige woningnood. 

Adri Duivesteijn, voormalig wethouder en Eerste en Tweede Kamerlid voor de PvdA, ziet in alle partijprogramma’s staan dat er 1 miljoen woningen moeten komen. Maar hij signaleert ook dat de woningbouwplannen nog niet samenkomen met alle andere opgaven in de openbare ruimte. “Iemand moet verantwoordelijkheid naar zich toe halen, ondersteund door een ruimtelijk planbureau zoals dat vroeger bestond.”

Ook Nathalie de Vries, partner van MVRDV en stadsbouwmeester in Groningen, vindt dat een integrale aanpak hard nodig is voor energie, water, verkeer, wonen en natuur. “De politiek spreekt zich nog lang niet genoeg uit over architectuur. De overheid zou bijvoorbeeld meer moeten pushen op duurzaamheid. Ook is het belangrijk de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en voor landelijke oplossingen te zorgen als het gaat om energiesystemen en water.” 

Volgens Riek Bakker is er daarom een marktmeester nodig die boven de politiek staat. Als directeur van de Dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam geldt zij als de bedenker van de Kop van Zuid, waar tegenwoordig nog altijd aan gebouwd wordt: “Je bent zo veertig, vijftig jaar bezig. Terwijl in de politiek termijnen van maar vier jaar kent.” 

Adri Duivesteijn gelooft in de rol van de Rijksbouwmeester als figuur om dit voor elkaar te krijgen. De Vries ziet een nieuw Ministerie van Ruimte voor zich “als netwerkorganisatie met lokale vestigingen.” En Bakker onderstreept dat lokale overheden vrijheid nodig hebben om te handelen en ergert zich aan politici die op nationaal niveau plannetjes lanceren.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed punt dat er zowel landelijke regie als lokale speelruimte nodig is. Ik denk wel dat Zestienhoven als woningbouwlocatie zo groot is (in meer dan een opzichte) dat inbreng van een landelijke regisseur logisch zou zijn. En overigens kwam het idee om daar te bouwen wel degelijk van GL Rotterdam.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam