Ga naar de inhoud

De stippencode van het lieveheersbeestje

Met het warme weer komen lieveheersbeestjes weer massaal uit hun schuilplekjes in onze slaapkamers en keukens tevoorschijn, ziet ecoloog André de Baerdemaker. Maar door de komst van een nieuwe soort is het herkennen van deze gezellige insecten minder makkelijk geworden.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Lieveheersbeestje – 2020
beeld: Esther Lankhaar

Ik loop door Rotterdam. De winkelstraten liggen er nogal verlaten bij nu iedereen thuis aan de laatste virusupdates probeert te ontsnappen. Het is zonnig en ik heb mijn jas open: ik weet zeker dat de lente op het punt staat los te barsten. Ik ben de enige niet. Een ekster vliegt rond met een flinke tak in z’n snavel en ik hoor een koolmees nog wat aarzelend zijn fietspompachtige liedje zingen. Vanuit een ooghoek bespeur ik beweging in een van de etalages. Een eenzaam lieveheersbeestje loopt over de binnenzijde van een winkelruit. Ik sta stil en bekijk hoe het torretje met zijn zwarte pootjes over het verticale glas trippelt, alsof de zwaartekracht niet bestaat. 

Lieveheersbeestjes overwinteren graag bij de mensen thuis. Het liefst gezellig in de slaapkamer of de keuken, maar anders kan het ook wel in een oude schuur, achter een raamluik of op een stille zolder. Soortgenoten zijn van harte welkom, en het gebeurt vaak dat er een flinke wintergroep ontstaat. Opeengepakt als een roodzwarte kluwen wachten de lieveheersbeestjes gezamenlijk het komende voorjaar af. Wat een gezellige insecten zijn het toch. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures