Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Oana Clitan – E-sports – 2020
Beeld door: beeld: Oana Clitan

“Commando banaan! Commando paddenstoel! Commando bommetje!” Leerlingen van verschillende basisscholen uit Rotterdam-Zuid warmen zich enthousiast op voor het vak Gamen in de Maatschappij. Na school komen de kinderen uit groep 5 naar het klaslokaal van House of Esports in de wijk Feijenoord. In een vrolijke chaos van spelcomputers en muren vol kleurrijke gameafbeeldingen leren ze daar in achttien weken hoe je een gamer in wedstrijdverband wordt – inclusief een gezonde levensstijl, respect voor het materiaal en aandacht voor ontspanning. 

Vandaag start de les met een testje over het computerspel Mario Kart, met vragen als: “Het grote karakter Bowser heeft naast een hoog gewicht een hoge statistiek in…?” Het antwoord (snelheid) moeten de kinderen op een wisbord schrijven, maar concentreren is moeilijk. Trekken aan elkaars hoodie is net zo interessant. 

Tijdens de lessen bespreekt begeleider Bastiaan niet alleen de games, maar ook de digitale schijf van vijf voor gezond gamen: sport, spel, studie, slapen en sociaal. “Door een juiste balans tussen deze onderdelen is gamen goed voor je,” zegt Nolan Noordzij, oprichter van House of Esports en tevens combinatiefunctionaris esports bij de gemeente Rotterdam. 

Met het spelen van Fortnite, FIFA of Mario Kart trainen de leerlingen bovendien vaardigheden als samenwerken en communiceren, wat hun sociale en emotionele ontwikkeling versterkt. En er is aandacht voor de risico’s van gamen, zoals verslaving en games waarbij je tijdens het spelen wordt aangezet tot het doen van aankopen. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Foto Ron(1)

Ron Broeders

Ron Broeders (1976) werkte als onderzoeker op het snijvlak van menselijk gedrag, techniek en duurzaamheid voordat hij de overstap maakte naar de onderzoeksjournalistiek. Als onderzoeksjournalist maakt hij verhalen over de impact van technologie op mens, maatschappij en natuur. Hij publiceert onder andere bij Small Stream Media, Vrij Nederland en Reporter Radio (KRO-NCRV).

Profiel-pagina
Oana_headshot

Oana Clitan

Illustrator

Oana Clitan houdt zich bezig met collages, GIFs en tekeningen over de relatie van mensen met technologie en massamedia. Haar werk kan ontwerp, kunst of illustratie zijn, en ze houdt er van referenties naar de jaren 90 te gebruiken.

Profiel-pagina