Ga naar de inhoud

Rotterdam stimuleert esports maar kan privacy van kinderen niet genoeg beschermen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om esportshoofdstad van Nederland te worden en koppelt daar allerlei maatschappelijke doelen aan. Zo krijgen kinderen van Rotterdamse basisscholen in wijken met sociaaleconomische problemen esportsles. Maar intussen kijkt de game-industrie mee over de schouders van kwetsbare spelers. 

Vers Beton – Oana Clitan – E-sports – 2020
beeld: Oana Clitan

“Commando banaan! Commando paddenstoel! Commando bommetje!” Leerlingen van verschillende basisscholen uit Rotterdam-Zuid warmen zich enthousiast op voor het vak Gamen in de Maatschappij. Na school komen de kinderen uit groep 5 naar het klaslokaal van House of Esports in de wijk Feijenoord. In een vrolijke chaos van spelcomputers en muren vol kleurrijke gameafbeeldingen leren ze daar in achttien weken hoe je een gamer in wedstrijdverband wordt – inclusief een gezonde levensstijl, respect voor het materiaal en aandacht voor ontspanning. 

Vandaag start de les met een testje over het computerspel Mario Kart, met vragen als: “Het grote karakter Bowser heeft naast een hoog gewicht een hoge statistiek in…?” Het antwoord (snelheid) moeten de kinderen op een wisbord schrijven, maar concentreren is moeilijk. Trekken aan elkaars hoodie is net zo interessant. 

Tijdens de lessen bespreekt begeleider Bastiaan niet alleen de games, maar ook de digitale schijf van vijf voor gezond gamen: sport, spel, studie, slapen en sociaal. “Door een juiste balans tussen deze onderdelen is gamen goed voor je,” zegt Nolan Noordzij, oprichter van House of Esports en tevens combinatiefunctionaris esports bij de gemeente Rotterdam. 

Met het spelen van Fortnite, FIFA of Mario Kart trainen de leerlingen bovendien vaardigheden als samenwerken en communiceren, wat hun sociale en emotionele ontwikkeling versterkt. En er is aandacht voor de risico’s van gamen, zoals verslaving en games waarbij je tijdens het spelen wordt aangezet tot het doen van aankopen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam