Ga naar de inhoud

Hoe denken de bewoners van Bloemhof over de Rotterdamwet? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In een vervolg op het onderzoek naar de effecten van de Rotterdamwet ging OPEN Rotterdam op reportage in Bloemhof, een van de wijken waar de omstreden wet jarenlang van toepassing was. Hoe denken de bewoners over dit beleid?


Schermafbeelding 2021-03-17 om 13.31.01

Samen met OPEN Rotterdam maakt Vers Beton de balans op van vijftien jaar Rotterdamwet – de wet die ervoor zorgt dat mensen met een bijstandsuitkering uit bepaalde wijken kunnen worden geweerd, met als doel de leefbaarheid te verbeteren. 

Sinds 2021 wordt de Rotterdamwet niet meer gebruikt voor hele wijken, maar nog wel voor enkele straten. Om te bepalen waar de wet precies moet gelden, maar de gemeente gebruikt van de Leefbaarometer. Dat is geen onomstreden meetinstrument, want de Leefbaarometer gebruikt onder andere gegevens over het aantal bewoners met een migratieachtergrond en het aantal bewoners met een bijstandsuitkering om de leefbaarheid van een bepaalde wijk te bepalen.

In deze video reageren bewoners van Bloemhof op de wet die sinds 2010 op hun wijk van toepassing is. Hoe is het er volgens hen gesteld met de leefbaarheid? Voelen ze zich aangesproken door de wet? “Hebben ze deze straten ook bezocht, of zitten ze alles vanuit een grafiek te beoordelen?” 

Bekijk hier de reportage: 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam