Ga naar de inhoud

Hoe denken de bewoners van Bloemhof over de Rotterdamwet? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In een vervolg op het onderzoek naar de effecten van de Rotterdamwet ging OPEN Rotterdam op reportage in Bloemhof, een van de wijken waar de omstreden wet jarenlang van toepassing was. Hoe denken de bewoners over dit beleid?


Schermafbeelding 2021-03-17 om 13.31.01

Samen met OPEN Rotterdam maakt Vers Beton de balans op van vijftien jaar Rotterdamwet – de wet die ervoor zorgt dat mensen met een bijstandsuitkering uit bepaalde wijken kunnen worden geweerd, met als doel de leefbaarheid te verbeteren. 

Sinds 2021 wordt de Rotterdamwet niet meer gebruikt voor hele wijken, maar nog wel voor enkele straten. Om te bepalen waar de wet precies moet gelden, maar de gemeente gebruikt van de Leefbaarometer. Dat is geen onomstreden meetinstrument, want de Leefbaarometer gebruikt onder andere gegevens over het aantal bewoners met een migratieachtergrond en het aantal bewoners met een bijstandsuitkering om de leefbaarheid van een bepaalde wijk te bepalen.

In deze video reageren bewoners van Bloemhof op de wet die sinds 2010 op hun wijk van toepassing is. Hoe is het er volgens hen gesteld met de leefbaarheid? Voelen ze zich aangesproken door de wet? “Hebben ze deze straten ook bezocht, of zitten ze alles vanuit een grafiek te beoordelen?” 

Bekijk hier de reportage: 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam