Ga naar de inhoud

In de Rotterdamse Trespapaleizen schuilen grote kansen voor sociale huur

Architect Manou Huijbregts leerde tijdens de renovatie van de Trespapaleizen dat er onder het kunststof van de stadsvernieuwing prachtige gebouwen verstopt zitten. “Als je weet hoe je ernaar moet kijken, is er in onze oude stadswijken veel van de oude glorie terug te brengen.”

hparchitecten_Rechthuislaan_Katendrecht_oud-nieuw_01
beeld: HP Architecten

Bij het renoveren van ‘Trespapaleizen’ aan de Rechthuislaan op Katendrecht heb ik leren zien hoe er achter de vele lagen kunststof grote kansen verstopt kunnen zitten voor onze oude stadswijken en haar sociale huurders. De Rotterdamse corporaties zouden zorgvuldig moeten kijken of panden die tijdens de stadsvernieuwing zijn gerenoveerd een derde leven verdienen. 

Al ruim tien jaar woon ik op Katendrecht. Ik zag de wijk veranderen en heb me dikwijls verwonderd over de sociale huurwoningen die ingeklemd liggen tussen het zo geliefde Deliplein, Verhalenhuis Belvedère en alle nieuwbouwwoningen aan de Maashavenkade en het Kaappark. Alles aan de wijk werd mooier, maar deze historische kern bleef onveranderd. Kanariegele voordeuren, witte beplating op de gevels, gesloten balkons aan de straat en dikke plastic kozijnen leken uit te willen schreeuwen: “Kijk, hier zijn ze, de sociale huurwoningen!”

Drie jaar geleden kreeg ons architectenbureau van Woonstad Rotterdam de kans om na te denken over verduurzaming en gevelverbeteringen van deze sociale huurwoningen. Maar waar begin je dan? Archiefmateriaal. We zochten oude tekeningen en foto’s en hoe meer we daarvan bekeken, des te meer pijn het deed. 

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • In het artikel komt niet aan de orde waarom de bouw uit de stadvernieuwingsperiode er zo uit ziet. Ik zie vier oorzaken:
  – het principe was dat iedereen na renovatie terug kan komen, dus dakdozen leverden extra ruimte voor gezinnen die te krap behuisd waren.
  – een berging op de begane grond was cf. de wenken en voorschriften van destijds: ruimte voor fiets en kinderwagen op de begane grond.
  – alle investeringen hadden effect op de huurprijs na renovatie, dus er weinig ruimte voor extra,s
  – architecten hadden in die tijd weinig ervaring met bouwen in de bestaande structuur.
  Als je meer wilt weten over de aanpak van de vooroorlogse wijken vanaf 1970 lees dan het recente boek van Ben Maandag- Stadsvernieuwing in Rotterdam-
  Overigens is het prijzenswaardig dat Woonstad en deze architect in Katendrecht zo investeren in deze sociale woningbouw.

 • Fantastisch initiatief Manou, dit artikel en de de-renovatie. Ter informatie, wij hebben kortgeleden met ons bureau de cultuurhistorische verkenning voor Katendrecht gemaakt en een substantieel aantal trespa-vernielde panden daar geselecteerd voor bescherming in het bestemmingsplan.
  Deze historische architectuur heeft appeal en grote kwaliteit!
  Groot probleem is dat in een groot aantal 19e eeuwse wijken van Rotterdam de trespapaleizen niet beschermd zijn. Dit type renovatiepanden is op veel locaties door cultuurhistorisch onderzoekers als beeldondersteunend gewaarmerkt. De gemeente heeft ervoor gekozen deze panden in het bestemmingsplan niet te beschermen tegen sloop (dit itt tot de ‘niet gerenoveerde’ beeldbepalende exemplaren). Daar zou het college van B&W nu eindelijk eens werk van moeten maken!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam