Ga naar de inhoud

Laten we het eens echt over solidariteit hebben — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De ontwikkeling van de bijstand in Rotterdam laat zien hoe onze pogingen tot solidariteit piepen en kraken, ziet Chris van der Meulen. Wellicht is het tijd om te praten over de fundamenten onder solidariteit in onze samenleving.

Vers Beton – Lucia Lenders – Solidariteit – 2020
beeld: Lucia Lenders

Solidariteit is een beetje een hoera-woord. Het heeft voor velen de gevoelswaarde van een warm bad, maar het is geen begrip waarvan we een eensluidende definitie hebben. De betekenis van het woord is stevig verknoopt met een zeer divers pallet aan onderliggende mens- en wereldbeelden. De diversiteit aan deze beelden wordt weerspiegeld in de diversiteit van de definities.

Solidariteit verwijst naar insluiting, het verenigen van verschillende individuen met verschillende eigenschappen, behoeften en overtuigingen, maar het draagt ook uitsluiting met zich mee. Het is nooit onbegrensd. Solidariteit is dus niet altijd iets om voor te juichen. De maffia is bijvoorbeeld ook erg solidair, een belangrijke succesfactor voor georganiseerde misdaad.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam