Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Lucia Lenders – Solidariteit – 2020
Beeld door: beeld: Lucia Lenders

Solidariteit is een beetje een hoera-woord. Het heeft voor velen de gevoelswaarde van een warm bad, maar het is geen begrip waarvan we een eensluidende definitie hebben. De betekenis van het woord is stevig verknoopt met een zeer divers pallet aan onderliggende mens- en wereldbeelden. De diversiteit aan deze beelden wordt weerspiegeld in de diversiteit van de definities.

Solidariteit verwijst naar insluiting, het verenigen van verschillende individuen met verschillende eigenschappen, behoeften en overtuigingen, maar het draagt ook uitsluiting met zich mee. Het is nooit onbegrensd. Solidariteit is dus niet altijd iets om voor te juichen. De maffia is bijvoorbeeld ook erg solidair, een belangrijke succesfactor voor georganiseerde misdaad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Sebrechts en Kampen, in Streng maar onrechtvaardig ↩︎
Chris van der Meulen

Chris van der Meulen

Chris van der Meulen schrijft o.a. over politiek, kunst en technologie.

Profiel-pagina
Lucia Lenders

Lucia Lenders

Illustrator

Lucia Lenders studeerde illustratie op Sint Joost in Breda en KASK in Gent. Sinds 2017 woont en werkt ze in Rotterdam. In haar atelier knipt, plakt, tekent en schildert ze mensen, dieren, dingen en plekken.

Profiel-pagina