Ga naar de inhoud

Nieuw-Kralingen: Een Vinexwijk voor de lucky few met een geluidswal van sociale huur

Binnenkort start de bouw van Nieuw Kralingen, een chique wijk naast de plas die gepresenteerd wordt als groen, duurzaam en gemengd. Wie echter beter kijkt, ziet dat hier best wat op aan te merken valt, stelt Michelle Hicks.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Nieuw-Kralingen. De naam zelf is al PR, want wie wil er nou niet in het mooie Kralingen wonen? Eigenlijk komt de nieuwe buurt niet tegen Kralingen aan te liggen, maar tegen Crooswijk, aan de andere kant van de plas. Desondanks maakt de projectontwikkelaar dankbaar gebruik van de naam. Er komen geen winkels in de wijk zelf, dus wordt de populaire Lusthofstraat – zo’n drie kilometer verderop – gepresenteerd als dé straat om gezellig boodschappen te doen. Crooswijk ligt om de hoek, daar zouden de nieuwe bewoners van Nieuw-Kralingen ook heen kunnen om te winkelen. Maar Crooswijk, als arbeiderswijk, heeft blijkbaar niet dezelfde allure voor de beoogde doelgroep.

Ondanks de stedelijke segregatie, het tekort aan betaalbare huurwoningen in de stad, en de mooie praatjes over een ‘divers woningaanbod’ wordt Nieuw-Kralingen een dure wijk voor kapitaalkrachtigen. Van de 850 woningen kost tachtig procent meer dan vier ton, oplopend tot een miljoen. Als handreiking aan de gemeenteraad worden er tachtig (een schamele tien procent) sociale huurwoningen (voor ouderen) gebouwd, en zestig middeldure huurwoningen. 

Dit klinkt mooi, maar wie echter beter kijkt, ziet dat er ook wel erg opportunistisch met deze eis van de gemeenteraad is omgegaan. De zware industrie achter de beoogde wijk heeft namelijk fikse kritiek geuit op de bouwplannen: volgens hen wordt het niet leefbaar door de geluidsoverlast. Oplossing: de sociale huurwoningen gaan dienen als geluidswal (zie plattegrond) voor de duurdere woningen. Met name de beoogde ouderen die in de sociale huurwoningen komen te wonen zullen hier dus last van hebben. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ik begreep dat in deze nieuwe wijk ook totaal geen rekening is gehouden met openbaar vervoer. Mag je lekker een kwartier lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte.

 • Het Museum Stoomdepot (Stoom Stichting Nederland) komt heel ernstig in de verdrukking door de aanleg van Nieuw-Kralingen. Het verleggen van de Bosdreef en de versmalling naar 2×1 rijstrook en een andere aansluiting op de Boezemlaan zal de nodige congestie geven. Daarnaast wordt het SSN terrein zo goed als onbereikbaar voor bezoekers, de vele vrijwilligers en voor het regelmatig voorkomende zware transport. Bus 38 zou heel makkelijk doorgetrokken kunnen worden, maar de gemeente wil hier niet aan. In de wijk komt betaald parkeren met een zuinige parkeernorm. Het ruime, gratis parkeren dat nu aanwezig is verdwijnt. Kortom, een prachtige instelling, zonder overheidssteun, die al meer dan 20 jaar daar actief is, wordt voor onoverkomelijke problemen gesteld.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures