Theatermaker en acteur Romana Vrede is sinds kort lijstduwer voor de politieke partij BIJ1 en onderzoekt ons trans-Atlantische en Oost-Indische slavernijverleden in een theaterproject. Marianne Klerk interviewt haar over politiek, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis, identiteit en hoe dit samenkomt in haar thuis: Rotterdam-Zuid.

Als theatermaker en acteur, verbonden aan het Nationale Theater, won Romana Vrede in 2017 de belangrijke toneelprijs Theo d’Or. Over haar zoon, die autisme en een verstandelijke beperking heeft, maakte ze in 2016 de theatervoorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens en vorig jaar debuteerde ze als schrijver met De nobele autist. Op moment onderzoekt ze ons trans-Atlantische en Oost-Indische slavernijverleden in het theaterproject Tijd zal ons leren.
Op de achtergrond gonzen de geluiden van de metro. Romana Vrede is op weg naar de studio van het Nationale Theater in Den Haag waar ze zich samen met performer en componist Otion gaat voorbereiden voor de derde talkshowaflevering vanavond. De talkshow gaat over haar onderzoek naar de levensverhalen van ruim honderd verzetsstrijders van het slavernijverleden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.
Naast de talkshow komt er voor het project Tijd zal ons leren een podcast, een solovoorstelling, een boek en een tv-uitzending waarvoor ze vanmiddag de VPRO spreekt. Van enige drukte is echter niets te merken aan de telefoon: ontspannen en bevlogen vertelt ze waar ze mee bezig is.
Nog geen reactie — begin de discussie!