Ga naar de inhoud

Romana Vrede: “Iedereen moet met de billen bloot” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Theatermaker en acteur Romana Vrede is sinds kort lijstduwer voor de politieke partij BIJ1 en onderzoekt ons trans-Atlantische en Oost-Indische slavernijverleden in een theaterproject. Marianne Klerk interviewt haar over politiek, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis, identiteit en hoe dit samenkomt in haar thuis: Rotterdam-Zuid.   

ROMANA16HD.IMG_8311
beeld: Benny Stroet

Als theatermaker en acteur, verbonden aan het Nationale Theater, won Romana Vrede in 2017 de belangrijke toneelprijs Theo d’Or. Over haar zoon, die autisme en een verstandelijke beperking heeft, maakte ze in 2016 de theatervoorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens en vorig jaar debuteerde ze als schrijver met De nobele autist. Op moment onderzoekt ze ons trans-Atlantische en Oost-Indische slavernijverleden in het theaterproject Tijd zal ons leren.

Op de achtergrond gonzen de geluiden van de metro. Romana Vrede is op weg naar de studio van het Nationale Theater in Den Haag waar ze zich samen met performer en componist Otion gaat voorbereiden voor de derde talkshowaflevering vanavond. De talkshow gaat over haar onderzoek naar de levensverhalen van ruim honderd verzetsstrijders van het slavernijverleden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. 

Naast de talkshow komt er voor het project Tijd zal ons leren een podcast, een solovoorstelling, een boek en een tv-uitzending waarvoor ze vanmiddag de VPRO spreekt. Van enige drukte is echter niets te merken aan de telefoon: ontspannen en bevlogen vertelt ze waar ze mee bezig is.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures