Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
ROMANA16HD.IMG_8311
Beeld door: beeld: Benny Stroet

Als theatermaker en acteur, verbonden aan het Nationale Theater, won Romana Vrede in 2017 de belangrijke toneelprijs Theo d’Or. Over haar zoon, die autisme en een verstandelijke beperking heeft, maakte ze in 2016 de theatervoorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens en vorig jaar debuteerde ze als schrijver met De nobele autist. Op moment onderzoekt ze ons trans-Atlantische en Oost-Indische slavernijverleden in het theaterproject Tijd zal ons leren.

Op de achtergrond gonzen de geluiden van de metro. Romana Vrede is op weg naar de studio van het Nationale Theater in Den Haag waar ze zich samen met performer en componist Otion gaat voorbereiden voor de derde talkshowaflevering vanavond. De talkshow gaat over haar onderzoek naar de levensverhalen van ruim honderd verzetsstrijders van het slavernijverleden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. 

Naast de talkshow komt er voor het project Tijd zal ons leren een podcast, een solovoorstelling, een boek en een tv-uitzending waarvoor ze vanmiddag de VPRO spreekt. Van enige drukte is echter niets te merken aan de telefoon: ontspannen en bevlogen vertelt ze waar ze mee bezig is.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Gevluchte tot slaaf gemaakten die in de binnenlanden van Suriname gemeenschappen vormden, en zich verzetten tegen de slavernij, werden marrons genoemd. ↩︎
Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina