Ga naar de inhoud

Rotterdam op zijn honds

Door de vele wandelingen met haar coronapuppy ontdekt onze nieuwe columnist Elfie Tromp de stad op een nieuwe manier. “Ik leer de Bergweg mijden omdat er teveel kippenbotjes van de KFC worden uitgetuft.”

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Ik dacht dat ik Rotterdam door en door kende, omdat ik op elk mogelijk tijdstip de stad wel heb doorkruist, maar niets is minder waar. De pandemie heeft me een wandelend cliché gemaakt nu ik een coronapuppy heb. Met hem aan de lijn ontdek ik het gesloten Rotterdam nu op zijn honds. Ik leer de Bergweg mijden omdat er teveel kippenbotjes van de KFC op de grond worden uitgetuft. Ik weet aan welke singels de speelhonden lopen en waar de vechthonden. Ik weet op welke tijden ik de speelplaatsen moet vermijden omdat er te veel gillende kinderen zijn. Ik heb geleerd dat er een wereld van levende wezens is en een wereld van dingen. Ballen worden gevonden en verloren. Hamburgerdoosjes en stokken liggen te wachten om opgepakt te worden door de bek waar het in past.

Ik ben socialer geworden door mijn hond. Terwijl hij speelt en snuffelt, praat ik met de baas van de poepetende Bonkie over hoe je het best zelf je haar kunt knippen, heb ik elke dag een klein praatje over God met de werkloze kok met zijn Staffordshire, en laat ik de baas van Goofy een rondje lang klagen over solliciteren en verplichte coronatesten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam