Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Bo Yuan – Rotterdamse Douwers – 2020
Beeld door: beeld: Bo Yuan

Meer dan 200.000 Rotterdammers zijn jonger dan 27 jaar. Dat maakt Rotterdam een jonge stad met veel potentie, maar ook een stad met een grote groep kwetsbare jongeren. 

De Rotterdamse Douwers is een initiatief van Stichting Mentorproject, en helpt sinds 2015 kwetsbare of overbelaste jongeren in Rotterdam door ze te koppelen aan een mentor. Het professionele netwerk van deze mentoren wordt bijvoorbeeld ingezet om de jongeren aan een baan of bijbaan te helpen, maar ook wordt er geholpen bij het maken van plannen, het regelen van papieren bij de gemeente of het zoeken naar geschikte woonruimte. 

Elke jongere wordt zorgvuldig gematcht met een Douwer. Zo werd Sandra de jongerencoach van Shinuelva, die in 2018 via het Jongerenloket van de gemeente bij de Rotterdamse Douwers terecht was gekomen. Shinuelva woonde destijds samen met haar zoontje bij haar moeder en was net gestopt met haar MBO-opleiding. Ze had eerder al om hulp gevraagd bij de gemeente, maar dat leek tot niets te leiden. “Bij de Douwers voelde het heel fijn, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Als ik om hulp vroeg bij de gemeente ging dat namelijk ook niet makkelijk,” vertelt Shinuelva. 

Shinuelva’s coach Sandra had zich bij het project gemeld nadat ze op sociale media een bericht las over de mentorrol die de Douwers vervullen. Als oprichter van Vertelschool Rotterdam had ze een aanzienlijk Rotterdams netwerk waarmee ze iemand zou kunnen helpen. Daarom nodigde Wim van Losser, initiatiefnemer van de Rotterdamse Douwers, haar uit voor een gesprek. Na er enkele nachtjes over te hebben geslapen, besloot Sandra als Douwer aan de slag te gaan. “De mentoren leven in deze stad en hebben hier hun leventje opgezet. Het is heel waardevol als je een jonge stadgenoot kan helpen,” zegt ze.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

IMG_6501

Floor Hoogstad

Floor Hoogstad (2001) ziet het als puur geluk dat haar wiegje in Rotterdam stond. De multiculturele havenstad is haar leerschool, inspiratiebron en eeuwige liefde.

Profiel-pagina
Runnin(crop3)

Bo Yuan

Illustrator

Bo Yuan is een illustrator uit Rotterdam met een specialisatie in digitale kunst. Via dit medium creëert hij werelden en karakters met een focus op kleur en atmosfeer. Naast commercieel werk houdt Bo zich bezig met persoonlijke projecten waarbij hij gevoelens omtovert tot beeld dat surrealistisch, maar toch herkenbaar is. 

Profiel-pagina