Ga naar de inhoud

Rotterdamse Douwers helpen kwetsbare jongeren. “Zo’n begeleider voelt als vaderfiguur” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse Douwers is een initiatief waarbij kwetsbare jongeren gekoppeld worden aan een mentor die ze bij kan staan met advies, een luisterend oor en een professioneel netwerk. Floor Hoogstad sprak met twee jongeren en hun ‘Douwers’ over hun ervaringen met dit project.

Vers Beton – Bo Yuan – Rotterdamse Douwers – 2020
beeld: Bo Yuan

Meer dan 200.000 Rotterdammers zijn jonger dan 27 jaar. Dat maakt Rotterdam een jonge stad met veel potentie, maar ook een stad met een grote groep kwetsbare jongeren. 

De Rotterdamse Douwers is een initiatief van Stichting Mentorproject, en helpt sinds 2015 kwetsbare of overbelaste jongeren in Rotterdam door ze te koppelen aan een mentor. Het professionele netwerk van deze mentoren wordt bijvoorbeeld ingezet om de jongeren aan een baan of bijbaan te helpen, maar ook wordt er geholpen bij het maken van plannen, het regelen van papieren bij de gemeente of het zoeken naar geschikte woonruimte. 

Elke jongere wordt zorgvuldig gematcht met een Douwer. Zo werd Sandra de jongerencoach van Shinuelva, die in 2018 via het Jongerenloket van de gemeente bij de Rotterdamse Douwers terecht was gekomen. Shinuelva woonde destijds samen met haar zoontje bij haar moeder en was net gestopt met haar MBO-opleiding. Ze had eerder al om hulp gevraagd bij de gemeente, maar dat leek tot niets te leiden. “Bij de Douwers voelde het heel fijn, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Als ik om hulp vroeg bij de gemeente ging dat namelijk ook niet makkelijk,” vertelt Shinuelva. 

Shinuelva’s coach Sandra had zich bij het project gemeld nadat ze op sociale media een bericht las over de mentorrol die de Douwers vervullen. Als oprichter van Vertelschool Rotterdam had ze een aanzienlijk Rotterdams netwerk waarmee ze iemand zou kunnen helpen. Daarom nodigde Wim van Losser, initiatiefnemer van de Rotterdamse Douwers, haar uit voor een gesprek. Na er enkele nachtjes over te hebben geslapen, besloot Sandra als Douwer aan de slag te gaan. “De mentoren leven in deze stad en hebben hier hun leventje opgezet. Het is heel waardevol als je een jonge stadgenoot kan helpen,” zegt ze.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij een liefhebber van hedendaagse dans en nieuwe dansmakers? Krijg je er
    energie van om anderen enthousiast te maken voor hun voorstellingen? Dan is Dansateliers op zoek naar jou!

  • The Engage Biennal 2025 is seeking a Versatile and creative Visual Marketing Specialist for 8 hours a week, to support the launch of this exciting new biennial. If you are passionate about storytelling through visuals, crafting striking campaigns, and ensuring brand consistency, this role is for you.

  • The engage biennial 2025 is seeking a clever and versatile copywriter for 10 hours per week, to support the launch of this new biennial in Rotterdam. If you thrive on communicating complex ideas with nuance, humor, and creativity, and have an interest in contemporary art, design, and socio-political issues, we want to hear from you!

  • Bekijk alle vacatures