Ga naar de inhoud

Rotterdamse Douwers helpen kwetsbare jongeren. “Zo’n begeleider voelt als vaderfiguur” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse Douwers is een initiatief waarbij kwetsbare jongeren gekoppeld worden aan een mentor die ze bij kan staan met advies, een luisterend oor en een professioneel netwerk. Floor Hoogstad sprak met twee jongeren en hun ‘Douwers’ over hun ervaringen met dit project.

Vers Beton – Bo Yuan – Rotterdamse Douwers – 2020
beeld: Bo Yuan

Meer dan 200.000 Rotterdammers zijn jonger dan 27 jaar. Dat maakt Rotterdam een jonge stad met veel potentie, maar ook een stad met een grote groep kwetsbare jongeren. 

De Rotterdamse Douwers is een initiatief van Stichting Mentorproject, en helpt sinds 2015 kwetsbare of overbelaste jongeren in Rotterdam door ze te koppelen aan een mentor. Het professionele netwerk van deze mentoren wordt bijvoorbeeld ingezet om de jongeren aan een baan of bijbaan te helpen, maar ook wordt er geholpen bij het maken van plannen, het regelen van papieren bij de gemeente of het zoeken naar geschikte woonruimte. 

Elke jongere wordt zorgvuldig gematcht met een Douwer. Zo werd Sandra de jongerencoach van Shinuelva, die in 2018 via het Jongerenloket van de gemeente bij de Rotterdamse Douwers terecht was gekomen. Shinuelva woonde destijds samen met haar zoontje bij haar moeder en was net gestopt met haar MBO-opleiding. Ze had eerder al om hulp gevraagd bij de gemeente, maar dat leek tot niets te leiden. “Bij de Douwers voelde het heel fijn, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Als ik om hulp vroeg bij de gemeente ging dat namelijk ook niet makkelijk,” vertelt Shinuelva. 

Shinuelva’s coach Sandra had zich bij het project gemeld nadat ze op sociale media een bericht las over de mentorrol die de Douwers vervullen. Als oprichter van Vertelschool Rotterdam had ze een aanzienlijk Rotterdams netwerk waarmee ze iemand zou kunnen helpen. Daarom nodigde Wim van Losser, initiatiefnemer van de Rotterdamse Douwers, haar uit voor een gesprek. Na er enkele nachtjes over te hebben geslapen, besloot Sandra als Douwer aan de slag te gaan. “De mentoren leven in deze stad en hebben hier hun leventje opgezet. Het is heel waardevol als je een jonge stadgenoot kan helpen,” zegt ze.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures