Ga naar de inhoud

Rotterdamse Douwers helpen kwetsbare jongeren. “Zo’n begeleider voelt als vaderfiguur” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse Douwers is een initiatief waarbij kwetsbare jongeren gekoppeld worden aan een mentor die ze bij kan staan met advies, een luisterend oor en een professioneel netwerk. Floor Hoogstad sprak met twee jongeren en hun ‘Douwers’ over hun ervaringen met dit project.

Vers Beton – Bo Yuan – Rotterdamse Douwers – 2020
beeld: Bo Yuan

Meer dan 200.000 Rotterdammers zijn jonger dan 27 jaar. Dat maakt Rotterdam een jonge stad met veel potentie, maar ook een stad met een grote groep kwetsbare jongeren. 

De Rotterdamse Douwers is een initiatief van Stichting Mentorproject, en helpt sinds 2015 kwetsbare of overbelaste jongeren in Rotterdam door ze te koppelen aan een mentor. Het professionele netwerk van deze mentoren wordt bijvoorbeeld ingezet om de jongeren aan een baan of bijbaan te helpen, maar ook wordt er geholpen bij het maken van plannen, het regelen van papieren bij de gemeente of het zoeken naar geschikte woonruimte. 

Elke jongere wordt zorgvuldig gematcht met een Douwer. Zo werd Sandra de jongerencoach van Shinuelva, die in 2018 via het Jongerenloket van de gemeente bij de Rotterdamse Douwers terecht was gekomen. Shinuelva woonde destijds samen met haar zoontje bij haar moeder en was net gestopt met haar MBO-opleiding. Ze had eerder al om hulp gevraagd bij de gemeente, maar dat leek tot niets te leiden. “Bij de Douwers voelde het heel fijn, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Als ik om hulp vroeg bij de gemeente ging dat namelijk ook niet makkelijk,” vertelt Shinuelva. 

Shinuelva’s coach Sandra had zich bij het project gemeld nadat ze op sociale media een bericht las over de mentorrol die de Douwers vervullen. Als oprichter van Vertelschool Rotterdam had ze een aanzienlijk Rotterdams netwerk waarmee ze iemand zou kunnen helpen. Daarom nodigde Wim van Losser, initiatiefnemer van de Rotterdamse Douwers, haar uit voor een gesprek. Na er enkele nachtjes over te hebben geslapen, besloot Sandra als Douwer aan de slag te gaan. “De mentoren leven in deze stad en hebben hier hun leventje opgezet. Het is heel waardevol als je een jonge stadgenoot kan helpen,” zegt ze.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam