Ga naar de inhoud

Stadsdichter Anne Vegter: “Ik kan met mijn taal het vlees van bestuurders indringen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Anne Vegter is de nieuwe Stadsdichter van Rotterdam. Basia Dajnowicz spreekt haar over laaggeletterdheid, het vinden van poëzie in beleidstaal en haar taak als dichter. “Ik zal nooit voor iedereen kunnen spreken, maar ik ga wel mijn best doen.”

393A0205a_online
beeld: Florine van Rees

Op 2 maart las Anne Vegter een serie gedichten voor over laaggeletterdheid, speciaal geschreven voor een inspiratiebijeenkomst voor Het Jaar van de Taal, waarin gemeente Rotterdam extra inzet op het terugdringen van laaggeletterdheid. Het is het tweede werk dat Vegter maakte als Stadsdichter van Rotterdam, naast haar inauguratiegedicht, waarin ze 22 regels voor Rotterdam schreef.

Vanuit haar werkkamer luistert Vegter mee naar een stadsgesprek van Wijk aan Zet, een discussie over democratie in de wijken. Ze zal daar uiteindelijk op 5 maart een gedicht voor schrijven en zit nog vol in de voorbereidingen. De stemmen uit de luidspreker van de laptop klinken schel: het gaat er pittig aan toe tussen bewoners en gespreksleiders, ambtenaren en wethouder. Uiteindelijk schrijft ze op basis van deze gesprekken nog eens twee keer 22 regels. Een set dichtregels dat voortborduurt op haar eerste gedicht, en een set met geboden voor bestuurders, zoals:

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam