Ga naar de inhoud

Tien jaar NPRZ: tijd voor een evaluatie van de inhoud

Tien jaar na de start van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is het tijd om niet alleen te letten op de uitspraken van Pastors, maar de resultaten van zijn miljardenprogramma eens te evalueren, stelt Eeva Liukku. 

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

Marco Pastors kreeg een standje van het College van B&W over zijn uitspraken na de rellen op de Beijerlandselaan. In het nieuwsartikel in het AD hierover stond te lezen dat hij had gezegd dat de aanstichters idioten waren met “beperkte geestelijke vermogens”. 

Ik bemerkte een, nouja, wat vreemde gewaarwording bij mijzelf. Ik had te doen met de directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid: was.. dat… alles? Die uitspraken zijn toch niet zó vreemd? Dat de relschoppers idioten zijn, dat lijkt me een mening die, nouja, zo’n beetje alle Rotterdammers toegedaan zijn. 

Al append met een collega opperde ik de mogelijkheid dat hij op zijn vingers is getikt vanwege validisme, wat ik een correcte reden zou vinden om de uitspraken te veroordelen. Validisme, neerkijken op mensen die ziek of mindervalide zijn, is een term waar ik zélf tot, zeg, twee à drie jaar geleden nog niet van had gehoord. Maar sinds ik in de coronacrisis allerlei intelligente mensen “dor hout”-argumenten heb horen bezigen is het mij heel duidelijk geworden hoe groot het probleem van validisme is.

Nee, Eeva, appte ze terug “Dat zou mooi zijn, zo ver zijn we nog lang niet!”. Dat is nog even een bruggetje te woke voor deze gemeenteraad.

Dus ik haalde de schriftelijke vragen erbij om deze tik op de vingers wat beter te begrijpen. Wat ik las is de politieke equivalent van de baas die een dossier bijhoudt met fouten die zijn gemaakt door zijn lastige werknemer met vast contract, en wat gretig tevoorschijn wordt gehaald zodra die werknemer weer een misstap begaat. 

De Pvda, D66, GroenLinks en Denk ergeren zich blijkbaar al veel langer over de uitspraken van Pastors. Als eerste wordt duidelijk dat die uitspraken van Pastors na de rellen wel een stuk verder gaan dan alleen de verwensing ‘idioten’. Hij grijpt de rellen aan om zijn eigen programma te promoten, en lijkt zo te suggereren dat er bij heel Rotterdam Zuid een steekje los zit. Op Twitter schreef hij dat hij de indruk had “dat een er een niet-allochtone overmaat zit in de getroffen winkels”. De partijen staan hier terecht bij stil – het is schadelijk en potentieel zelfs roekeloos om zonder feitelijke onderbouwing zo’n gebeurtenis langs etnische lijnen te bekijken.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Wow, ik val om van verbazing! Dat er acht jaar tussen een evaluatie (vd Rekenkamer) zit op zo’n groot programma. Een programma dat Nederlandbreed vaak als voorbeeld wordt genomen en waarover vaak met enige trots gesproken wordt. Bijna niet te geloven. Scherp, Eeva. Bedankt.

 • Volgens mij had de Rekenkamer vorig jaar al onderzoek gedaan. Publicatie is in eerste instantie uitgesteld tot na de zomer 2021 en vervolgens tot na de verkiezing 2022. Het mag ondertussen wel eens gepubliceerd worden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam