Ga naar de inhoud

Verkiezingsdag: Lot Piscaer eet een ‘kapsalon alla Femke’ in PVV-gebied — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In het wijkje Landzicht in Overschie stemt bijna de helft radicaal rechts. Culinair journalist Lot Piscaer verslaat de sfeer op verkiezingsdag vanuit de El Aviv tegenover het stembureau. 

CK2A2752
beeld: Fleur Beerthuis

Het kan niet missen als je vanaf de Zestienhovensekade de wijk Landzicht in rijdt: El Aviv Overschie knalt er uit met zijn enorme gele gevelbord en spandoek. De shoarma- en pizzazaak fungeert zo als een soort toegangspoort voor de wijk, het enige nog overgebleven nooddorp van Rotterdam. 

Landzicht werd gebouwd om de door het bombardement ontstane woningnood te ledigen. Het is een kleine, knusse wijk met laagbouw (5 straten, 200 woningen). Bij de vorige verkiezingen in 2017 stemde 48 procent hier radicaal rechts. Het veld van voetbalvereniging VOB, waar de kantine vandaag dienst doet als stembureau, ligt pal tegenover El Aviv.

Is eten politiek? Zijn er verbanden te leggen tussen wat je eet en hoe je stemt? De Franse gastronoom Jean-Anselme Brillat-Savarin zei het aan het begin van de 19e eeuw al: ‘Zeg mij wat u eet, en ik zal u zeggen wat u bent’. Het is een leuk spelletje om mensen te definiëren aan de hand van hun dieet – denk aan ‘jongens van de gestampte pot’ en de ‘quinoakut’ – maar een cliché is het ook. En zitten echt alle GroenLinks-stemmers aan de vegaburgers, en houdt de PVV-stemmer het hardnekkig bij een gehaktbal?

Nog zo’n cliché, zij het een hoopvol cliché, is de uitspraak ‘eten verbindt’. De gedachte daarachter is: als we maar genoeg samen hutspot en couscous eten, komen we er wel uit met zijn allen. Is de verbindende kracht van eten zo groot dat het verbroedert of zelfs stemgedrag kan veranderen? Ik wil graag dat het waar is, maar ik denk ook: was het maar zo eenvoudig. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures