Ga naar de inhoud

Waarom is het Rotterdamse stadhuis nog steeds een mannenwereld? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Slechts één op de drie Rotterdamse gemeenteraadsleden is vrouw. In het college van burgemeester en wethouders is de verhouding één op vijf. Rotterdam heeft bovendien nog nooit een vrouwelijke burgemeester gekend. Hoe komt dat?

Vers Beton – Ez Silva – Vrouwen in de politiek – 2020
beeld: Ez Silva

De hoge, statige zaal van het Rotterdamse stadhuis die bestemd is voor commissievergaderingen had tot ongeveer een jaar geleden de weinig tot de verbeelding sprekende naam ‘Zaal 7’. In maart 2020 werd de ruimte omgedoopt tot de Suze Groenewegzaal, vernoemd naar de bekende feministe uit de vorige eeuw. Bijna de hele gemeenteraad stemde direct voor. (Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans vond het “nogal wat om in de eerste de beste raadsvergadering eventjes zo’n besluit te nemen”.)

Suze Groeneweg heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse en de Rotterdamse politiek. Ze werd in 1875 geboren als boerendochter in het Zuid-Hollandse dorp Strijensas en ging in 1918 de geschiedenis in als het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid. Het was het eerste jaar dat vrouwen verkozen mochten worden, hoewel ze zelf nog niet mee mochten stemmen. En alsof Groeneweg nog niet genoeg geschiedenis had geschreven, werd ze een jaar later ook het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Rotterdam. Voormalig burgemeester van Rotterdam Pieter Oud beschreef haar als ‘geen katje om zonder handschoenen aan te pakken’.

Maar ondanks de spirituele aanwezigheid van Suze Groeneweg blijft het Rotterdamse stadhuis, ruim honderd jaar nadat zij voor het eerste plaatsnam in de raadszaal, toch voornamelijk een mannenwereld. Zo heeft Rotterdam nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad en bestaat het college van burgemeester en wethouders op dit moment uit slechts twee vrouwen, tegenover negen mannen. De gemeenteraad wordt voor slechts een derde gevuld door vrouwen. Daarmee ligt de vertegenwoordiging van vrouwen in het stadsbestuur beduidend lager dan in de andere drie grote steden. In Amsterdam zijn de vrouwen in het college in de meerderheid, en in de raad is het bijna fifty-fifty.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures