Ga naar de inhoud

Waarom is het Rotterdamse stadhuis nog steeds een mannenwereld? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Slechts één op de drie Rotterdamse gemeenteraadsleden is vrouw. In het college van burgemeester en wethouders is de verhouding één op vijf. Rotterdam heeft bovendien nog nooit een vrouwelijke burgemeester gekend. Hoe komt dat?

Vers Beton – Ez Silva – Vrouwen in de politiek – 2020
beeld: Ez Silva

De hoge, statige zaal van het Rotterdamse stadhuis die bestemd is voor commissievergaderingen had tot ongeveer een jaar geleden de weinig tot de verbeelding sprekende naam ‘Zaal 7’. In maart 2020 werd de ruimte omgedoopt tot de Suze Groenewegzaal, vernoemd naar de bekende feministe uit de vorige eeuw. Bijna de hele gemeenteraad stemde direct voor. (Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans vond het “nogal wat om in de eerste de beste raadsvergadering eventjes zo’n besluit te nemen”.)

Suze Groeneweg heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse en de Rotterdamse politiek. Ze werd in 1875 geboren als boerendochter in het Zuid-Hollandse dorp Strijensas en ging in 1918 de geschiedenis in als het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid. Het was het eerste jaar dat vrouwen verkozen mochten worden, hoewel ze zelf nog niet mee mochten stemmen. En alsof Groeneweg nog niet genoeg geschiedenis had geschreven, werd ze een jaar later ook het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Rotterdam. Voormalig burgemeester van Rotterdam Pieter Oud beschreef haar als ‘geen katje om zonder handschoenen aan te pakken’.

Maar ondanks de spirituele aanwezigheid van Suze Groeneweg blijft het Rotterdamse stadhuis, ruim honderd jaar nadat zij voor het eerste plaatsnam in de raadszaal, toch voornamelijk een mannenwereld. Zo heeft Rotterdam nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad en bestaat het college van burgemeester en wethouders op dit moment uit slechts twee vrouwen, tegenover negen mannen. De gemeenteraad wordt voor slechts een derde gevuld door vrouwen. Daarmee ligt de vertegenwoordiging van vrouwen in het stadsbestuur beduidend lager dan in de andere drie grote steden. In Amsterdam zijn de vrouwen in het college in de meerderheid, en in de raad is het bijna fifty-fifty.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures