Ga naar de inhoud

Bezorgapp Gorillas is misschien de wake-up call die de stad nodig heeft

Rotterdam moet een eerlijke en duurzame visie op winkelen en ondernemen in de stad ontwikkelen. Vanuit deze visie kan men beter omgaan met kansen en bedreigingen vanuit de platformeconomie, stellen Lior Steinberg en Jorn Wemmenhove.

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

Offline winkels beleven moeilijke tijden.  De online verkoop zit al jaren in de lift, wat zorgt voor steeds meer winkelsluitingen. De coronacrisis heeft dit proces alleen maar versneld. Dan komt ook nog eens de razendsnelle boodschappendienst Gorillas naar Rotterdam. Het is begrijpelijk dat winkeliers bezorgd zijn. Toch is zorgen maken niet nodig als de stad, met een geschikte aanpak, de juiste keuze maakt: shoppen in de winkelstraat.

Bedrijven die gebruikmaken van online platforms -de platformeconomie- zoals Gorillas, hebben vaak het ‘disrupten’ van de markt als strategie. Dit doen ze onder andere door het aanbieden van diensten onder de kostprijs. Hun aanbod heeft zeker positieve kanten -gebruiksgemak, snelheid en efficiëntie- maar brengen ook grote maatschappelijke kosten met zich mee. Zo proberen steden als Amsterdam en Barcelona Airbnb aan banden te leggen, omdat het bedrijf sociale structuren in buurten verstoort en het woningaanbod voor stedelingen beperkt. Denk ook aan de scooters en deelfietsen die de trottoirs blokkeren en bezorgdiensten die mensen zonder vast contract inzetten. Dit laatste zorgt voor een kwetsbare positie van de beroepsbevolking. Overheden hebben beperkte middelen om met deze strategie om te gaan.

De service die Gorillas biedt is bijna onvoorstelbaar en razendsnel. Stel je maakt een salade en beseft dat de paprika ontbreekt. Voordat de tomaten zijn gesneden bezorgt Gorillas binnen 10 minuten de benodigde paprika. Ideaal, zou je zeggen. Maar is dit een verbetering ten opzicht van offline winkelen? Op snelheid ongetwijfeld, maar niet wat betreft de beleving van een goede winkelstraat. Daarvoor zijn geen hippe marketingconcepten of ronkende slogans nodig. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de buitenruimte, nieuwe ontdekkingen doen en elkaar ontmoeten. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De Witte de With is lang zo speciaal niet meer

    • Economie en ondernemerschap

    Van beruchte straat vol gokhuizen en bordelen naar cultuurplek met speciaalzaken—nu dreigt Addy Seuren na 25 jaar zijn danswinkel op de Witte de With kwijt te raken aan torenhoge huur en oprukkende horeca

  • “Nog meer vloeibaar gas in de Rotterdamse haven? Dacht het niet”

    • Haven

    De Rotterdamse bedrijven Vopak en Gasunie willen hun LNG-terminal Gate uitbreiden. Waanzin, betoogt Leo van Kampenhout van Fossielvrij NL in dit opiniestuk. “Dit project tegenhouden kan, maar daar hebben we de creatieve kracht van Rotterdammers voor nodig.”

  • Waarom je in Rotterdam nog steeds plastic flesjes zonder statiegeld kunt kopen

    • Economie en ondernemerschap

    In de kleine supermarkten én tussen het zwerfafval vind je in Rotterdam nog plastic flesjes zonder statiegeldlogo. Opvallend, want sinds 1 juli 2021 geldt in Nederland een statiegeldplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft, maar na twee jaar zijn er nog steeds overtreders. Hoe kan dat?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Een feestelijke openingsavond vol performances, installaties, films, muziek — en onverwachte ontmoetingen met afval, kunst en transformatie.

    Venue: Nieuwe Instituut
    Datum:
  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wil je bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik door slim gebruik van digitale systemen, data en technologie en door het uitvoeren van markt- en impactonderzoek?

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Bekijk alle vacatures