Ga naar de inhoud

Big tech is overal, dus ook in Rotterdam

Steden, en zeker ook Rotterdam, moeten veel kritischer zijn op hoe ze techbedrijven faciliteren. Deze grote bedrijven kunnen zich veel te gemakkelijk presenteren als liefdadigheidsinstelling of dienaar van het publieke belang, stelt onze columnist Jiska Engelbert.

Vers Beton – Robin Duister – Column Jiska Engelbert – 2020
beeld: Robin Duister

Bijna een jaar geleden publiceerde schrijver en activist Naomi Klein een prachtige analyse in webzine The Intercept. Daarin liet ze zien hoe technologie-giganten, de zogenaamde big tech, de covid-pandemie gebruiken om nóg verder en makkelijker toegang te krijgen tot de besturen van Amerikaanse steden en tot de data van haar bewoners.

Klein staat daarin stil bij een bizar tafereel. Tijdens een persconferentie laat Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, virtueel via een scherm Eric Schmidt invliegen. Schmidt is oud-CEO van Google en nu speciaal gezant van Silicon Valleys belangen in politiek Washington.

De gouverneur vertelt vervolgens dat hij Schmidt formeel heeft verzocht om te kijken hoe de meest geavanceerde datatechnologieën “van eigen bodem” breder en beter ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar bestuur van New York. Klein laat ons nadenken over het belang van deze vertoning: hoe de hoeder van corporate Silicon Valley (Schmidt) hier mee kan deinen op het democratische aura van een gekozen machthebber (Cuomo). Hij decoreert zichzelf hier bovendien met een aura van barmhartigheid en publiek dienaarschap – niet in de laatste plaats door een paar ingelijste engelenvleugels, die pontificaal op de wand van Schmidt’s kantoor prijken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures