Ga naar de inhoud

De slag is verloren maar de strijd gewonnen

De sloop van de Tweebosbuurt is op 19 april begonnen. Bewoners Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen schrijven over wat die dag deed met de bewoners. “De Tweebosbuurt lijkt nu het kantelpunt te zijn geworden.”

Hommage van Klaas Hekman aan merouw Pelger 2021 04 19 foto Joke Schot (3) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Wat begon als een strijd vol goede moed, eindigt voor sommige bewoners uit de Tweebosbuurt in een nachtmerrie. Velen onder ons zijn inmiddels verhuisd. Zij konden de druk van een onleefbare buurt niet meer weerstaan. Te meer omdat bewoners beseffen dat de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Vestia nu winnen terwijl zij juist verloren hadden. 

Om in voetbaltermen te praten: het staat 4-1 voor de bewoners uit de Tweebosbuurt, maar desondanks zijn de bewoners aan de verliezende hand. Ieder weldenkend mens weet dat dat alleen kan als er sprake is van vals spel. De morele winnaar staat buiten kijf, maar bewoners die pragmatisch ingesteld zijn vinden deze prijs karig. 

Wij zien het toch anders. Wij strijden opdat andere buurten niet overkomt wat ons is overkomen. De Tweebosbuurt lijkt nu het kantelpunt te zijn geworden. Dat is de winst die Tweebossers hebben binnengehaald. De slag is weliswaar verloren, maar de strijd is dus gewonnen. Er is veel onrecht in Rotterdam. Dus zal er op vele terreinen strijd moeten worden geleverd. Wij hebben laten zien dat Rotterdammers uit volksbuurten tot veel in staat zijn. Onderschatting kan de beleidsmakers duur komen te staan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam