Ga naar de inhoud

De slag is verloren maar de strijd gewonnen

De sloop van de Tweebosbuurt is op 19 april begonnen. Bewoners Ahmed Abdillahi en Mustapha Eaisaouiyen schrijven over wat die dag deed met de bewoners. “De Tweebosbuurt lijkt nu het kantelpunt te zijn geworden.”

Hommage van Klaas Hekman aan merouw Pelger 2021 04 19 foto Joke Schot (3) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Wat begon als een strijd vol goede moed, eindigt voor sommige bewoners uit de Tweebosbuurt in een nachtmerrie. Velen onder ons zijn inmiddels verhuisd. Zij konden de druk van een onleefbare buurt niet meer weerstaan. Te meer omdat bewoners beseffen dat de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Vestia nu winnen terwijl zij juist verloren hadden. 

Om in voetbaltermen te praten: het staat 4-1 voor de bewoners uit de Tweebosbuurt, maar desondanks zijn de bewoners aan de verliezende hand. Ieder weldenkend mens weet dat dat alleen kan als er sprake is van vals spel. De morele winnaar staat buiten kijf, maar bewoners die pragmatisch ingesteld zijn vinden deze prijs karig. 

Wij zien het toch anders. Wij strijden opdat andere buurten niet overkomt wat ons is overkomen. De Tweebosbuurt lijkt nu het kantelpunt te zijn geworden. Dat is de winst die Tweebossers hebben binnengehaald. De slag is weliswaar verloren, maar de strijd is dus gewonnen. Er is veel onrecht in Rotterdam. Dus zal er op vele terreinen strijd moeten worden geleverd. Wij hebben laten zien dat Rotterdammers uit volksbuurten tot veel in staat zijn. Onderschatting kan de beleidsmakers duur komen te staan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures