Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Save Museum Park 1

Zo’n tien jaar geleden liep ik richting de Kunsthal door het Museumpark. Voor me strekte zich een vlakte van beton uit. Achter me probeerde een paar, in kiezels gegoten, symmetrische boompjes de boel nog wat op te fleuren. Ik keek er met onbegrip naar. 

De parkeerruimte onder de grond was nodig voor het ziekenhuis, maar wat er daarboven gebeurde deed er voor de stadsplanners niet zo toe.  

Het veld van kiezels en onnatuurlijk aandoende boompjes heeft inmiddels plaats gemaakt voor het Depot Boijmans van Beuningen. Een joekel van een spiegelende halve bol die in zijn reflectie de skyline van Rotterdam in volle glorie laat zien. Hoe maak je van een discobol een stijlvol object? Nou, zo dus.

De rest van het Museumpark mag natuurlijk niet achterblijven en er wordt groot uitgepakt om het gebied te vergroenen. Zo ook de betonvlakte, waar een grote plantenbak komt met bankjes eromheen. Op zichzelf is dit niet verkeerd natuurlijk, maar wat aan de planners van dit gebied ontschoten is: op deze grauwe vlakte groeit er al een zaadje.

Door de jaren heen is er een kleurrijke community tot bloei gekomen op het plein. De open ruimte en het gladde oppervlak maken deze plek ideaal voor rijdende recreanten en het plein wordt momenteel gebruikt door een overvloed aan urban sporters: skateboarders, longboarders, rolschaatsers, inline-skaters, BMX’ers, mountainbikers, dansers en zelfs hoelahoepers maken er hier dagelijks een show van. Wie op een zonnige namiddag een wandelingetje door het park maakt kan het meestal niet laten om even stil te staan bij het spektakel dat zich afspeelt op het plein. De vlakte waar ik eerst met onbegrip naar keek is een oase geworden waar stadsplanners alleen maar van kunnen dromen.

De laagdrempeligheid op het plein van het Museumpark is uniek. Er is hier ruimte. Ruimte om te worden ingevuld, zoals degene die op komt dagen dat wil. Wil je showen? Dan beweeg je meer richting de lange betonnen bank aan de zijkant van het plein, dichtbij de looproute. Wil je wat meer op jezelf skaten? Dan ga je verder het plein op en heb je meer ruimte voor jezelf. Ideaal voor gevorderden die zich graag laten zien aan het publiek. En ideaal voor beginners die nog enigszins schuw zijn en op zichzelf willen oefenen.

De open opzet van het plein werkt uitnodigend én er wordt niet geconcurreerd voor een plek. Hierdoor is er een community ontstaan die openheid en veiligheid garandeert. Ook voor ‘niet-traditionele’ urban sporters zoals vrouwen en mensen die zich onder de LGBTQIA+ vlag scharen. Ga naar een willekeurige skatespot en je zult zien dat zo’n 70-80% van de skaters man is. Bij Museumplein ligt deze verhouding heel anders. Hier is de man-vrouwverhouding eerder 50/50, misschien zelfs wel 40/60. Er wordt hier echt iets nieuws neergezet.

Het nieuwe Depot houdt Rotterdam de spiegel voor. Of je nou op je rolschaatsen aan komt rijden of een toevallige passant bent: je maakt deel uit van dezelfde show. We moeten het samen doen. Dat is wat je voelt op Museumplein. 

Een plek als deze vind je nergens anders in Rotterdam en is onvervangbaar. De urban sporters van Museumpark hebben in de eerste paar weken van hun petitie 3700 handtekeningen opgehaald en zijn in gesprek gegaan met wethouder Bert Wijbenga. Hij heeft ze een plekje aan tafel beloofd met de tekenaars van het Museumpark, waardoor ze mee mogen denken over hoe het plein eruit komt te zien. Laten we hopen dat de gemeente deze samenwerking serieus neemt en dat deze plek, met zijn heerlijk Rotterdamse eigenheid, bewaard blijft.

Teken hier de petitie voor het behoud van het Museumpark als Skatespot.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

portrait

Borus Fortuin

Illustrator

Borus Fortuin is een Rotterdamse illustrator die zich richt op sociale onderwerpen zoals identiteit, gender en de relatie tussen mens en technologie. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt een ander soort man op papier te laten zien dan de macho Hollywood-versie en dat dringt door zelfs tot in de lijn waarin hij werkt. Een gevoelige, zelfs kwetsbare lijn afgewisseld met stevige composities en thema’s.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.