Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. Wat gebeurt er daarna met deze panden? Vers Beton en OPEN Rotterdam willen de gevolgen voor de stad in kaart brengen en hebben daarbij jouw hulp nodig.
Twintig jaar geleden verkocht de gemeente Rotterdam het Poortgebouw op de Kop van Zuid voor een prikkie aan een vastgoedondernemer: er werd 4 ton (in euro’s) voor afgerekend. Het rijksmonument uit 1879 is vanwege een conflict tussen de eigenaar en de huurders al ruim twintig jaar niet onderhouden. Dat zette wethouder Kurvers (VVD) ertoe aan de eigenaar een forse dwangsom op te leggen, waarna hij niet anders kon dan het pand renoveren.
Al 4 reacties — discussieer mee!
Hebben jullie al bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van het WOB-verzoek om informatie over de gekochte panden?
Dat er een alternatieve bron is waar die informatie ook gehaald kan worden ontslaat de gemeente toch niet van de verplichting om de informatie te leveren als zij die informatie met een druk op de knop kan leveren, terwijl om de informatie uit het Kadaster op te diepen de verzoeker onevenredig veel tijd en/of geld kost.
Bedoelde: beroep ingesteld tegen de afwijzing van het bezwaar.
Objecten van gemeente waarop Stad in de Maak een bod heeft uitgebracht om een wooncooperatie te starten (geen van de biedingen gewonnen):
Boerderij Schieveen Oude Bovendijk 222. December 2020 verkocht aan hoogste bieder.
School Schonebergerweg 45, voorjaar 2020 verkocht aan hoogste bieder
De Jagerstraat 42, voorjaar 2020, onbekend of daadwerkelijk is verkocht
Haverlandstraat 12, voorjaar 2020 verkocht aan hoogste bieder
Overige scholen die de afgelopen jaar tegen hoogste bod in de verkoop zijn gezet (er is meer). Onduidelijk of er daadwerkelijk verkocht is.
Oleanderstaat 117
Taanderstraat 121
Adrien Milderstaat 85
Zoutziedestraat 18-20
Overigens krijg je als bieder evenmin te horen hoe hoog het winnende bod was.
Dag Erik,
ze beroepen zich op het feit dat een wob niet geldig is voor documenten die reeds openbaar zijn, en het kadaster wordt gezien als een openbare bron.
Er is bezwaar gemaakt, en er heeft een bezwaarzitting plaats gevonden. Dat veranderde het besluit echter niet. In die zitting werd gezegd dat er geen kant en klare lijsten met deze gekoppelde informatie bestaan, maar wel zogenaamde “dynamische lijsten” die dagelijks worden aangepast. We hadden nog wel in beroep kunnen gaan, maar die datum is helaas verstreken. Overigens hebben we ook via een “gewoon” persverzoek geprobeerd, en aangegeven dat we ook met minder gedetailleerde informatie (zoals adressen) al iets zouden kunnen. Dit leverde ook niets op.