Ga naar de inhoud

Help ons de verkoop van gemeentelijk vastgoed te onderzoeken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. Wat gebeurt er daarna met deze panden? Vers Beton en OPEN Rotterdam willen de gevolgen voor de stad in kaart brengen en hebben daarbij jouw hulp nodig.

Help OPEN Rotterdam en Vers Beton de verkoop van gemeentelijk vastgoed te onderzoeken beeld: www.youtube.com

Ga direct naar het formulier

Twintig jaar geleden verkocht de gemeente Rotterdam het Poortgebouw op de Kop van Zuid voor een prikkie aan een vastgoedondernemer: er werd 4 ton (in euro’s) voor afgerekend. Het rijksmonument uit 1879 is vanwege een conflict tussen de eigenaar en de huurders al ruim twintig jaar niet onderhouden. Dat zette wethouder Kurvers (VVD) ertoe aan de eigenaar een forse dwangsom op te leggen, waarna hij niet anders kon dan het pand renoveren.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Hebben jullie al bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van het WOB-verzoek om informatie over de gekochte panden?
  Dat er een alternatieve bron is waar die informatie ook gehaald kan worden ontslaat de gemeente toch niet van de verplichting om de informatie te leveren als zij die informatie met een druk op de knop kan leveren, terwijl om de informatie uit het Kadaster op te diepen de verzoeker onevenredig veel tijd en/of geld kost.

 • Objecten van gemeente waarop Stad in de Maak een bod heeft uitgebracht om een wooncooperatie te starten (geen van de biedingen gewonnen):
  Boerderij Schieveen Oude Bovendijk 222. December 2020 verkocht aan hoogste bieder.
  School Schonebergerweg 45, voorjaar 2020 verkocht aan hoogste bieder
  De Jagerstraat 42, voorjaar 2020, onbekend of daadwerkelijk is verkocht
  Haverlandstraat 12, voorjaar 2020 verkocht aan hoogste bieder

  Overige scholen die de afgelopen jaar tegen hoogste bod in de verkoop zijn gezet (er is meer). Onduidelijk of er daadwerkelijk verkocht is.
  Oleanderstaat 117
  Taanderstraat 121
  Adrien Milderstaat 85
  Zoutziedestraat 18-20

  Overigens krijg je als bieder evenmin te horen hoe hoog het winnende bod was.

 • Dag Erik,

  ze beroepen zich op het feit dat een wob niet geldig is voor documenten die reeds openbaar zijn, en het kadaster wordt gezien als een openbare bron.

  Er is bezwaar gemaakt, en er heeft een bezwaarzitting plaats gevonden. Dat veranderde het besluit echter niet. In die zitting werd gezegd dat er geen kant en klare lijsten met deze gekoppelde informatie bestaan, maar wel zogenaamde “dynamische lijsten” die dagelijks worden aangepast. We hadden nog wel in beroep kunnen gaan, maar die datum is helaas verstreken. Overigens hebben we ook via een “gewoon” persverzoek geprobeerd, en aangegeven dat we ook met minder gedetailleerde informatie (zoals adressen) al iets zouden kunnen. Dit leverde ook niets op.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures