Ga naar de inhoud

Opgroeien met een Wijkheld

Nieuwe columnist Lorenzo Elstak schrijft over de jeugdheld waarmee hij opgroeide op Katendrecht – en wat zo iemand voor een wijk betekent.

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

Opgroeien op Katendrecht in de jaren tachtig, negentig was niet alleen opgroeien in een wijk waar alles gebeurde wat verboden was. Opgroeien op Katendrecht was ook een voorrecht. Weet je hoeveel sociale structuur er was? De structuur van een chromosoom is er niks bij.

En weet je hoeveel ik heb geleerd van alle verschillende culturen en achtergronden om mij heen? Van de drugshandelaar die de stoerste Rotterdammers over de vloer kregen, maar in de zomer zorgde dat alle straten werden schoongemaakt. Tot onze trots: het Chinees-Kantonese restaurant Wing Wah, waar de grootste zakenlieden kwamen eten, om indruk te maken op hun potentiële partners en zo hun miljoenendeals binnen te slepen.

Tijdens mijn jeugd in de wijk heb ik superveel sociaal kapitaal opgedaan. Ik liep als kleine jongen over het Deliplein waar ik de ‘Dominicaanse meiden’ groette. Ik zei dan in het Spaans hola en er soms nog twijfelend como estas achteraan. Met het risico dat ik een heel verhaal terug zou horen waar ik eigenlijk niks van begreep en dan schamend mijn loopritme moest versnellen. Terugkijkend op deze periode had ik graag van deze meiden willen weten hoe het echt met ze ging. Wat maakten ze allemaal mee en waarom deden ze het werk eigenlijk?

Maar mijn echte jeugdheld van Katendrecht is toch wel Piet Ruts. Piet, wie kent hem niet? Een witte, Nederlandse, grofgebouwde man, zoals er – voor mijn gevoel – veel waren in die tijd. Bij Piet belde je alleen aan als je echt ballen had… En echt een bal had: een voetbal. Hij pompte hem voor je op en daarna kon je er keihard achteraan rennen, want Piet had hem ver weggetrapt.

Je kon altijd zien of Piet thuis was aan zijn driewieler. Zijn auto staat nog op mijn netvlies gebrand. Welke volwassen man rijdt nou ongegeneerd én heel stoer in zo’n driewieler rond? Piet deed alleen open als hij daar zin in had. Soms duurde het wel een kwartier en dan vroeg hij: “Wat moet je nou?” Op één dag belden er wel twintig mensen aan met allerlei hulpvragen. ‘Kun je mijn fiets of scooter maken?’ of ‘Kun je de alleenstaande moeder helpen bij het versjouwen van zware spullen?’ of ‘Kun je mijn deur openbreken, want ik ben mijn sleutels kwijt?’. Piet deed alles! Hij was nooit te beroerd om je te helpen, maar deed dat wel op zijn eigen, hardhandige manier.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • De Ticketbank: gratis entreekaartjes voor mensen die in armoede leven

    • Samenleving en zorg

    In een eroderend kunst- en cultuurlandschap met een almaar breder wordende kloof tussen arm en rijk, ontkom je niet aan de indruk dat sportieve, kunstzinnige en culturele uitstapjes steeds elitairder worden. Toch ontspruit er soms een initiatief dat hoopvol stemt. Zoals de Ticketbank, die mensen die met armoede worstelen gratis toegangskaarten voor evenementen aanbiedt. Vers Beton interviewde oprichter Menoush Ibrahim.

  • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

    • Samenleving en zorg

    Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Polat is sinds 1 mei 2023 hoofdredacteur van omroep HUMAN. Daarnaast is hij een gerenommeerd fotograaf, filmmaker, curator en heeft hij een nieuwsfotorubriek in het wekelijkse tv-programma Buitenhof van de VPRO.

    Venue: Dokhuis
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • De afdeling Publiekszaken is verantwoordelijk voor de ontvangst van onze bezoekers in de meest brede zin, en voor het aansturen van deze afdeling zijn wij op zoek naar een hoofd Publiekszaken. Ben jij een kunst- en cultuurliefhebber die graag een unieke ervaring creëert voor onze bezoekers? Dan zijn wij op zoek naar jou!

  • Bekijk alle vacatures