Ga naar de inhoud

Opgroeien met een Wijkheld

Nieuwe columnist Lorenzo Elstak schrijft over de jeugdheld waarmee hij opgroeide op Katendrecht – en wat zo iemand voor een wijk betekent.

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

Opgroeien op Katendrecht in de jaren tachtig, negentig was niet alleen opgroeien in een wijk waar alles gebeurde wat verboden was. Opgroeien op Katendrecht was ook een voorrecht. Weet je hoeveel sociale structuur er was? De structuur van een chromosoom is er niks bij.

En weet je hoeveel ik heb geleerd van alle verschillende culturen en achtergronden om mij heen? Van de drugshandelaar die de stoerste Rotterdammers over de vloer kregen, maar in de zomer zorgde dat alle straten werden schoongemaakt. Tot onze trots: het Chinees-Kantonese restaurant Wing Wah, waar de grootste zakenlieden kwamen eten, om indruk te maken op hun potentiële partners en zo hun miljoenendeals binnen te slepen.

Tijdens mijn jeugd in de wijk heb ik superveel sociaal kapitaal opgedaan. Ik liep als kleine jongen over het Deliplein waar ik de ‘Dominicaanse meiden’ groette. Ik zei dan in het Spaans hola en er soms nog twijfelend como estas achteraan. Met het risico dat ik een heel verhaal terug zou horen waar ik eigenlijk niks van begreep en dan schamend mijn loopritme moest versnellen. Terugkijkend op deze periode had ik graag van deze meiden willen weten hoe het echt met ze ging. Wat maakten ze allemaal mee en waarom deden ze het werk eigenlijk?

Maar mijn echte jeugdheld van Katendrecht is toch wel Piet Ruts. Piet, wie kent hem niet? Een witte, Nederlandse, grofgebouwde man, zoals er – voor mijn gevoel – veel waren in die tijd. Bij Piet belde je alleen aan als je echt ballen had… En echt een bal had: een voetbal. Hij pompte hem voor je op en daarna kon je er keihard achteraan rennen, want Piet had hem ver weggetrapt.

Je kon altijd zien of Piet thuis was aan zijn driewieler. Zijn auto staat nog op mijn netvlies gebrand. Welke volwassen man rijdt nou ongegeneerd én heel stoer in zo’n driewieler rond? Piet deed alleen open als hij daar zin in had. Soms duurde het wel een kwartier en dan vroeg hij: “Wat moet je nou?” Op één dag belden er wel twintig mensen aan met allerlei hulpvragen. ‘Kun je mijn fiets of scooter maken?’ of ‘Kun je de alleenstaande moeder helpen bij het versjouwen van zware spullen?’ of ‘Kun je mijn deur openbreken, want ik ben mijn sleutels kwijt?’. Piet deed alles! Hij was nooit te beroerd om je te helpen, maar deed dat wel op zijn eigen, hardhandige manier.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures