Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

Opgroeien op Katendrecht in de jaren tachtig, negentig was niet alleen opgroeien in een wijk waar alles gebeurde wat verboden was. Opgroeien op Katendrecht was ook een voorrecht. Weet je hoeveel sociale structuur er was? De structuur van een chromosoom is er niks bij.

En weet je hoeveel ik heb geleerd van alle verschillende culturen en achtergronden om mij heen? Van de drugshandelaar die de stoerste Rotterdammers over de vloer kregen, maar in de zomer zorgde dat alle straten werden schoongemaakt. Tot onze trots: het Chinees-Kantonese restaurant Wing Wah, waar de grootste zakenlieden kwamen eten, om indruk te maken op hun potentiële partners en zo hun miljoenendeals binnen te slepen.

Tijdens mijn jeugd in de wijk heb ik superveel sociaal kapitaal opgedaan. Ik liep als kleine jongen over het Deliplein waar ik de ‘Dominicaanse meiden’ groette. Ik zei dan in het Spaans hola en er soms nog twijfelend como estas achteraan. Met het risico dat ik een heel verhaal terug zou horen waar ik eigenlijk niks van begreep en dan schamend mijn loopritme moest versnellen. Terugkijkend op deze periode had ik graag van deze meiden willen weten hoe het echt met ze ging. Wat maakten ze allemaal mee en waarom deden ze het werk eigenlijk?

Maar mijn echte jeugdheld van Katendrecht is toch wel Piet Ruts. Piet, wie kent hem niet? Een witte, Nederlandse, grofgebouwde man, zoals er – voor mijn gevoel – veel waren in die tijd. Bij Piet belde je alleen aan als je echt ballen had… En echt een bal had: een voetbal. Hij pompte hem voor je op en daarna kon je er keihard achteraan rennen, want Piet had hem ver weggetrapt.

Je kon altijd zien of Piet thuis was aan zijn driewieler. Zijn auto staat nog op mijn netvlies gebrand. Welke volwassen man rijdt nou ongegeneerd én heel stoer in zo’n driewieler rond? Piet deed alleen open als hij daar zin in had. Soms duurde het wel een kwartier en dan vroeg hij: “Wat moet je nou?” Op één dag belden er wel twintig mensen aan met allerlei hulpvragen. ‘Kun je mijn fiets of scooter maken?’ of ‘Kun je de alleenstaande moeder helpen bij het versjouwen van zware spullen?’ of ‘Kun je mijn deur openbreken, want ik ben mijn sleutels kwijt?’. Piet deed alles! Hij was nooit te beroerd om je te helpen, maar deed dat wel op zijn eigen, hardhandige manier.

Dit soort wijkhelden hebben nooit een speldje gekregen, maar verdienen dat dubbel en dwars. We moeten hen koesteren en erkennen. Niet omdat ze dat willen, want ze zitten totaal niet te wachten op die schijnwerpers. Dat is precies waarom buurtbewoners aan mensen als Piet hulp durven vragen. Ze zijn niet bezig met gezien worden, maar met de anderen om hen heen. Ze zijn bijna altijd thuis. En ook al moet je een kwartier wachten voor ze open doen, ze helpen je.

Als zo’n belangrijk persoon uit de buurt weg is, om welke reden dan ook, valt de wijkstructuur uit elkaar. Bewoners rekenen op zo’n wijkheld en hun welzijn is hierdoor vele malen beter. We kunnen niet zonder dit soort helden.

Ik gun daarom elke wijk een Piet Ruts. Ik gun alle nieuwe wijken een Piet Ruts. Ik gun Piet heel veel rust. RIP Piet Ruts.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_1116_2.JPG

Lorenzo Elstak

Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte ook Stichting Platform Katendrecht en heeft zijn eigen media- en productieplatform Pure-Amusement. Hij hoopt dat Katendrecht een dorp in een stad blijft waarin iedereen zorg draagt voor elkaar.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.