Ga naar de inhoud

Vers Beton LIVE over de toekomst van het Rotterdams erfgoed — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op maandag 12 april is onze onze talkshow Vers Beton LIVE terug in Arminius. We gaan het hebben over het Rotterdamse erfgoed en over wie bepaalt wat ermee gebeurt. Kijk mee via de livestream!

GIF-VB-LIVE-liggend

Het rommelt in erfgoedland. De gemeente sloot Museum Rotterdam na een vernietigend advies van de Raad voor Kunst en Cultuur. Museum Boijmans van Beuningen is dicht wegens een langdurige en kostbare verbouwing. 

Het onderzoek in opdracht van de gemeente naar ons koloniale verleden is onlangs gepubliceerd in drie dikke boeken, maar sindsdien horen we er niets meer over. Ondertussen stampt havenfamilie Van der Vorm op Katendrecht het Landverhuizersmuseum uit de grond. 

Waar is de stem van Rotterdammers in al deze keuzes? Wie beslist wat ons erfgoed is? En hoe moet het nieuwe stadsmuseum van Rotterdam eruit zien over vier jaar? Op 12 april bij Vers Beton LIVE gaan we hierover in gesprek met erfgoedspecialisten en journalisten, onder leiding van journalist en presentator Hasna El Maroudi: 

  • Simone da Silva (directeur van grassroots-erfgoedorganisatie DIG IT UP) bespreekt samen met Jantje Steenhuis (directeur van het Rotterdams stadsarchief), Arno van der Hoeven (cultuurwetenschapper aan de Erasmus Universiteit) en Ton Wesselink (voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum) de staat van het Rotterdamse erfgoedland en de toekomst van het nieuwe stadsmuseum.
  • Onderzoeksjournalisten Susan Hogervorst en Willemijn Sneep deden onderzoek naar de sluiting van Museum Rotterdam en vertellen hoe de gemeente het museum jaren liet doormodderen totdat het doek definitief viel.
  • Een column van historicus en journalist Marianne Klerk over waarom het tijd is de Calimero-veren van ons af te schudden en te gaan voor een volwassen geschiedschrijving over Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam