Ga naar de inhoud

De geheimzinnige stadshaas

Het paasweekend is alweer even geleden, dus de paashazen zijn weer uit beeld? Niets is minder waar, weet stadsecoloog André de Baerdemaeker. De hazen zijn nooit uit Rotterdam vertrokken. We zien ze alleen niet, omdat ze iets te verbergen hebben.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Rotterdamse Haas – 2020
beeld: Esther Lankhaar

Allereerst wil ik even orde op zaken te stellen: een haas is heel iets anders dan een konijn. Uiteraard, ze hebben beide lange oren, knaagtanden en verlengde achterpoten, maar een haas is zoveel meer dan een konijn. De haas is groter, de haas is sneller, de haas is sterker en de haas is ook zeker listiger dan zijn pluizige familielid. Dat moet ook wel. 

Konijnen leven alsof er geen morgen is (wat in hun geval ook heel goed zou kunnen): ze ruïneren de grasmat, woelen de begraafplaats om, ondermijnen dijken en ze fokken er zo lustig op los dat het spreekwoordelijk is. Ze leven comfortabel in een ondergronds netwerk van zelf gegraven tunnels. Vanuit die uitvalsbasis grazen ze het grasveld in een straal van een meter of dertig rondom hun burcht, kort tot op de millimeter. 

Voor hazen is het leven heel anders. Ze slapen altijd buiten, ongeacht het weer. Het zijn taaie rakkers die niet schuilen wanneer het regent en die bij strenge vorst gewoon de knaagtanden op elkaar zetten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures