Ga naar de inhoud

De loze beloften (en batterijen) van deelmobiliteit

De lokale politiek moet de driving seat in het debat over duurzame en inclusieve mobiliteit claimen. En die plek is niet het zadel van een elektrische deelscooter. Zo betoogt onze columnist Jiska Engelbert.

Vers Beton – Robin Duister – Column Jiska Engelbert – 2020
beeld: Robin Duister

Afgelopen woensdag introduceerde Check, een aanbieder van elektrische deelscooters in Rotterdam, een digitaal beloningssysteem om asociaal parkeergedrag te ontmoedigen.  Dit doet Check door klanten het parkeergedrag van hun voorgangers te laten “raten”. Tien goede ratings betekenen een gratis rit; met drie slechte ratings mag je even geen scooter huren. Is dit een witte vlag richting zovelen die, net als Katinka Polderman, zien hoe deelscooters de openbare ruimte reduceren tot  “reclamezuil zijn van een fantasieloos verdienmodelletje” en tot “deelscootertjesstalling”?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures