Ga naar de inhoud

De loze beloften (en batterijen) van deelmobiliteit

De lokale politiek moet de driving seat in het debat over duurzame en inclusieve mobiliteit claimen. En die plek is niet het zadel van een elektrische deelscooter. Zo betoogt onze columnist Jiska Engelbert.

Vers Beton – Robin Duister – Column Jiska Engelbert – 2020
beeld: Robin Duister

Afgelopen woensdag introduceerde Check, een aanbieder van elektrische deelscooters in Rotterdam, een digitaal beloningssysteem om asociaal parkeergedrag te ontmoedigen.  Dit doet Check door klanten het parkeergedrag van hun voorgangers te laten “raten”. Tien goede ratings betekenen een gratis rit; met drie slechte ratings mag je even geen scooter huren. Is dit een witte vlag richting zovelen die, net als Katinka Polderman, zien hoe deelscooters de openbare ruimte reduceren tot  “reclamezuil zijn van een fantasieloos verdienmodelletje” en tot “deelscootertjesstalling”?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam