Ga naar de inhoud

Een Sociaal Raamwerk voor het Merwe-Vierhavengebied

M4H is momenteel nog een bedrijventerrein, maar ontwikkelt zich tot een energiek en innovatief woonwerkgebied. Een stadswijk dus. Maar als de bewoners komen: wie zijn dat dan? Wat voor een stadswijk kan M4H zijn? En voor wie? David ter Avest stelt voor om naast het bestaand Ruimtelijk Raamwerk van de gemeente en Havenbedrijf ook een Sociaal Raamwerk voor het gebied te maken.

14OD0464
Het Merwe-Vierhavenkwartier beeld: Ossip van Duivenbode

Op naar een stadswijk

Het voormalig havengebied Merwe-Vierhaven (M4H) spreekt tot de verbeelding. Het gebied kent een historie tot in de middeleeuwen. Ooit polders tussen Schiedam en Delfshaven en later een zelfstandige gemeente tot dat het gebied werd opgesplitst in een Schiedams en een Rotterdams deel. De expansie van de haven leidt tot afgravingen in de buitendijkse polders van het Rotterdamse deel. Toen duidelijk werd dat ook deze havens onderdeel van het stedelijk weefsel zouden worden, kwamen de wildste plannen en ideeën naar boven voor dit toekomstige stuk stad.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam