Ga naar de inhoud

Radicale verandering bij politie na geschaad vertrouwen: “Ga leiding geven” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Recent zijn er meerdere incidenten met racisme en discriminatie bij de Rotterdamse politie geweest. Volgens een ex-agent en een socioloog is een cultuurverandering binnen de politie hoognodig. Hoe moet de organisatie dat aanpakken?

Vers Beton – Daan timmer – Racisme bij Politie – 2020
beeld: Daan Timmer

Het wantrouwen van Rotterdammers van kleur richting de politie is in het kielzog van recente incidenten met racisme en discriminatie nog verder toegenomen. De roep om ontslag van de agenten die racistische appjes verstuurden is groot: honderden Rotterdammers demonstreerden voor het politiebureau aan het Marconiplein en de Rotterdamse afdeling van Bij1 overhandigde in het stadhuis een petitie met bijna 19.000 handtekeningen.

Ook de raadsfractie van Denk trok een streep in het zand, waar politiechef Westerbeke niet overheen wilde stappen. ‘Goede dienders’, werden de vijf agenten genoemd. De politiechef staat volgens critici iets te doen dat moeilijker is dan het zwaarder straffen van de rotte appels: het actief bestrijden van een cultuur die racisme en discriminatie in de hand werkt en waar de politie al sinds haar oprichting van doordrenkt is.

Ondernemer en ex-agent Saïda Ouarirou woont in Bospolder-Tussendijken, de wijk waar vijf agenten actief waren die zich in een appgroep discriminerend hebben uitgelaten over de vermoorde Humeyra, de Turkse gemeenschap en homoseksuelen. Toen de appjes naar buiten kwamen was ze allerminst verbaasd over wat ze las. Ze weet nog precies hoe het op de politiebureaus aan toe gaat – het was de reden dat ze haar uniform veertien jaar geleden aan de wilgen hing. “Het werk is geweldig, maar de cultuur kan heel erg giftig zijn, vooral hier in Rotterdam. Nu kunnen ook anderen zien hoe het er in de organisatie aan toe kan gaan, met machogedrag, heftige humor en discriminerende opmerkingen. Die cultuur moet doorbroken worden.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam