Ga naar de inhoud

Minicollege: Heeft Rotterdam verloren van de misdaad? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse recherche constateerde eind jaren tachtig dat het de slag tegen de georganiseerde misdaad had verloren. Criminoloog Robby Roks legt uit waarom. Bekijk hieronder de video of lees het college terug.

Heeft Rotterdam verloren van de misdaad? beeld: www.youtube.com

Waarom heeft Rotterdam de slag tegen de georganiseerde misdaad al jaren geleden verloren? Even voor de goede orde: dat is niet mijn constatering. Het was de Rotterdamse recherche zelf die eind jaren tachtig tot een dergelijke conclusie kwam. Of, zoals we kunnen lezen in de kop van dit artikel uit Het Vrije Volk van 6 oktober 1988: “Rotterdamse recherche kan zware misdaad niet langer aan”. In de komende 10 minuten licht ik toe waarom de Rotterdamse recherche eind jaren tachtig tot deze toch wel sombere conclusie kwam.

Dit is een interview met prof. Cyrille Fijnaut in het Vrije Volk van 11 augustus 1988 waarin hij benadrukt dat het relevant is om eerst een goed beeld te krijgen van het fenomeen georganiseerde misdaad alvorens over de aanpak en de organisatie van de aanpak kan worden gesproken. In het artikel pleit Fijnaut in het bijzonder voor meer wetenschappelijk onderzoek naar georganiseerde misdaad in Nederland, maar in het bijzonder in Rotterdam.

En daar gaf Fijnaut als hoogleraar criminologie en strafrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam ook gevolg aan. Eind jaren tachtig interviewde hij veertig door de wol geverfde Rotterdamse rechercheurs over hun ervaringen met misdaad en misdaadbestrijding in de stad. Daarnaast legde hij een indrukwekkend archief aan, bestaande uit kopieën van de jaarverslagen van de gemeentepolitie Rotterdam tussen 1967 en 1985 en gekopieerde nieuwsberichten uit het Vrije Volk en het Rotterdamse Nieuwsblad die over georganiseerde misdaad in Rotterdam in diezelfde periode verschenen.

Kortom: een indrukwekkende hoeveelheid empirisch materiaal over een fenomeen waar men toentertijd in Nederland nog weinig over wist. Helaas zou Fijnaut om verschillende redenen ongeveer dertig jaar weinig doen met het door hem verzamelde materiaal.

Eind 2019 kreeg ik een vriendelijk verzoek van Fijnaut of ik interesse had om samen met hem een boek te schrijven over de geschiedenis van de georganiseerde criminaliteit in Rotterdam. Het resultaat van deze prachtige reis door de tijd verscheen begin dit jaar in het boek De Recherche en de Zware Misdaad in Rotterdam 1966-1996.

 In het vervolg zal ik gebruik maken van de inzichten uit ons boek om antwoord te geven op de vraag waarom Rotterdam de slag tegen de georganiseerde misdaad al jaren geleden verloren heeft. Ik beperk me daarbij tot enkele hoofdlijnen en eindig mijn verhaal eind jaren tachtig. Ik begin in 1966.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures