Ga naar de inhoud

Rotterdam opens up! Maar niet voor de eigen cultuursector

Voor het Eurovisie Songfestival hanteert de stad een dubbele standaard, stelt columnist Tomáš de Paauw. “Hoe leg je uit aan de theaters die al maanden geen publiek mogen ontvangen dat er bij het ESF tijdens repetities (?!) zoveel publiek aanwezig mag zijn?”

Vers Beton – Robin Duister – Column Tomas de Paauw – 2020
beeld: Robin Duister

Duncan Lawrence, geboren in Spijkenisse, won in 2019 het Eurovisie Songfestival (ESF) in Tel-Aviv, Israël. Traditiegetrouw mag het thuisland van de winnaar het jaar daarop het Songfestival hosten, met alle heisa van dien. In 2020 ging dit uiteraard niet. Al kan ik mij een stoere uitspraak van Saïd Kasmi – onze wethouder cultuur – herinneren dat het ESF hoe dan ook door zou gaan in 2020. Bless him

Maar goed, waar 2021 het jaar van vaccinaties, verandering en versoepeling moest worden (nu weet iedereen eindelijk waar voetbalclub VVV al jaren voor staat), staat het in de eerste helft van 2021 nog steeds 0-0. Als ex topsporter – die het niet eens is met dat Nederlandse topsporters eerder gevaccineerd worden dan zieke of ‘zwakke’ Nederlanders – snap ik de drang om onszelf positief op het scorebord te willen plaatsen. Maar hoe graag we ook willen, progressie moet stapsgewijs en gestructureerd gaan. 

Ik heb zo mijn vraagtekens bij het feit dat de kunst- en cultuursector op een landelijke noodrem staat, maar er tegelijk propaganda gemaakt wordt voor een commercieel Europees paradepaard. Waarom doen we aan zo’n dubbele standaard? Of weerspiegelt deze beslissing het potje Monopoly dat Rotterdam voert over haar culturele beleid?

Ter verduidelijking van hoe het Rotterdamse culturele werkklimaat eruitziet, heb ik enkele feitjes en weetjes. In de periode 2021 tot 2024 verdeelt de gemeente Rotterdam jaarlijks 83 miljoen euro over 95 instellingen. Grootontvangers hierin zijn: Theater Rotterdam (10 miljoen), Museum Boijmans (7,3 miljoen) en het SKVR (7 miljoen). Deze drie instellingen alleen al verdelen meer dan 25 procent van de totale culturele begroting in Rotterdam. 

Ondanks dat dit allemaal moeilijk (lees: niet) te Googlen is, maak ik uit verschillende artikelen en publicaties op dat de gemeente Rotterdam nog eens 22,2 miljoen euro investeert in het ESF. Om dit bedrag in perspectief te brengen: dat is meer dan de jaarlijkse bijdrage aan De Doelen, Het Luxor Theater, Theater Zuidplein, het SKVR en de Kunsthal…bij elkaar!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam