Ga naar de inhoud

Wie zijn de peukjesrapers van Rotterdam West? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Giovanni Burke ziet steeds vaker hoe mensen weggeworpen jointjes van straat rapen, en gaat op zoek naar waarom zij dit doen. ‘Bukshag’ blijkt een bekend fenomeen waar instanties weinig grip op hebben.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Bukshag – 2020
beeld: Elzeline Kooy

Terwijl ik in de vroege ochtend starend uit het keukenraam boven mijn kop koffie hang, ben ik getuige van een aparte bedrijvigheid: wat sjofel uitziende figuren lopen of fietsen schichtig de straat in en – met de blik onafgebroken gericht op de straatstenen – zoeken ze naar nog enigszins bruikbare tabaksresten. Deze tabaksresten worden snel in broekzakken gefrommeld om bij voldoende vangst een nieuw sjekkie van te draaien. Eerst vooral in de vroegste ochtenduren maar tegenwoordig zie ik dit ook steeds vaker op klaarlichte dag op het Hudsonplein in Rotterdam-West.

Het zette me aan het denken: wie zijn deze sigarettenpikkers en wat beweegt ze tot deze extreem onhygiënische daad? Zijn deze mensen nog enigszins in het zicht van instanties die hen kunnen ondersteunen in de zoektocht naar een zinvol en zelfredzaam leven?

Op een willekeurige ochtend spreek ik één van de ‘sigarettenpikkers’ aan en vraag of ik misschien sigaretten voor hem kan halen. Hij slaat mijn aanbieding verrassend genoeg af. Hij is niet geïnteresseerd in sigaretten maar specifiek op zoek naar jointjes die zijn weggegooid. De man wijst in de richting van de Euromast en de Maastunnel. “Ik ben niet dakloos hoor, ik heb een woning op Rotterdam Zuid”. Toch zie ik deze licht kalende met een pluizige haardos aan beide zijden van zijn hoofd, geregeld in mijn straat. Wat doet hij zo vaak hier in West? “Mijn moeder woont iets verderop bij het Dakpark, een paar keer per week bezoek ik haar”, antwoordt hij.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures