Ga naar de inhoud

Wie zijn de peukjesrapers van Rotterdam West? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Giovanni Burke ziet steeds vaker hoe mensen weggeworpen jointjes van straat rapen, en gaat op zoek naar waarom zij dit doen. ‘Bukshag’ blijkt een bekend fenomeen waar instanties weinig grip op hebben.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Bukshag – 2020
beeld: Elzeline Kooy

Terwijl ik in de vroege ochtend starend uit het keukenraam boven mijn kop koffie hang, ben ik getuige van een aparte bedrijvigheid: wat sjofel uitziende figuren lopen of fietsen schichtig de straat in en – met de blik onafgebroken gericht op de straatstenen – zoeken ze naar nog enigszins bruikbare tabaksresten. Deze tabaksresten worden snel in broekzakken gefrommeld om bij voldoende vangst een nieuw sjekkie van te draaien. Eerst vooral in de vroegste ochtenduren maar tegenwoordig zie ik dit ook steeds vaker op klaarlichte dag op het Hudsonplein in Rotterdam-West.

Het zette me aan het denken: wie zijn deze sigarettenpikkers en wat beweegt ze tot deze extreem onhygiënische daad? Zijn deze mensen nog enigszins in het zicht van instanties die hen kunnen ondersteunen in de zoektocht naar een zinvol en zelfredzaam leven?

Op een willekeurige ochtend spreek ik één van de ‘sigarettenpikkers’ aan en vraag of ik misschien sigaretten voor hem kan halen. Hij slaat mijn aanbieding verrassend genoeg af. Hij is niet geïnteresseerd in sigaretten maar specifiek op zoek naar jointjes die zijn weggegooid. De man wijst in de richting van de Euromast en de Maastunnel. “Ik ben niet dakloos hoor, ik heb een woning op Rotterdam Zuid”. Toch zie ik deze licht kalende met een pluizige haardos aan beide zijden van zijn hoofd, geregeld in mijn straat. Wat doet hij zo vaak hier in West? “Mijn moeder woont iets verderop bij het Dakpark, een paar keer per week bezoek ik haar”, antwoordt hij.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam