Ga naar de inhoud

De gemeente is nog niet klaar om de wijk aan zet te laten

Zou de nieuwe ‘doe-democratie’, de Wijk aan Zet, het dramatische slooplot van de Tweebosbuurt hebben kunnen voorkomen? Onze columnist Jiska Engelbert is bang van niet. Niet zolang de gemeente niet écht politiek en ambtelijk lef durft te tonen.   

Vers Beton – Robin Duister – Column Jiska Engelbert – 2020
beeld: Robin Duister

Het leken twee berichten over twee verschillende werelden. Maar ze gingen toch echt allebei over de gemeente Rotterdam, en over hoe zij inspraak en zeggenschap van burgers organiseert. Op 18 juni werd bekend dat VN rapporteurs Vestia en de gemeente Rotterdam al eerder dit jaar hadden aangesproken op het onvoldoende betrekken van bewoners van de Tweebosbuurt bij besluitvorming over hun wijk.

Rond datzelfde moment presenteerde de gemeente haar gloednieuwe plan de Wijk aan Zet: een ambitieuze (infra)structuur voor een ‘doe-democratie’ op wijkniveau. Want, zo stelt de analyse van de gemeente waar het nieuwe plan op is gebaseerd: ‘De invloed van Rotterdammers op hun leefomgeving moet groter worden’. De gelijktijdige bekendmaking van de VN-analyse en de gemeentelijke visie voor meer lokaal zeggenschap werpt onherroepelijk de volgende vraag op: had de Wijk aan Zet het dramatische slooplot van de Tweesbosbuurt kunnen voorkomen? 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam