Ga naar de inhoud

De lancering van de grote keizerlibel

Voordat de keizerlibel een gevechtspiloot wordt zoals we ‘m kennen, heeft hij al een heel leven als onderwaterdier achter de rug. Na twee jaar tussen de vissen doorbreekt elke libel het glazen plafond. 

Vers Beton – Esther Lankhaar – Keizerlibel 2 – 2021
beeld: Esther Lankhaar

Voorzichtig kruipt het bruine insect langs een rietstengel omhoog. Hij bekijkt de gladde waterspiegel boven zich van onderaf. De afgelopen twee jaar was dit de bovengrens van zijn wereld. Alles daarboven is voor hem net zo vreemd en bedreigend als het heelal voor ons. Zijn ogen zijn afgesteld op de onderwaterwereld en zijn ademhaling berust volledig op de kieuwen die aan zijn achterlijf hangen. 

Tot vandaag had hij nooit interesse getoond voor de onscherpe groene en blauwe vormen daar boven. Maar nu is dat anders. Het is de dag dat hij dit glazen plafond doorbreekt. Zou hij nieuwsgierig zijn? Verheugd? Of angstig? Ik kan me geen voorstelling maken van de emoties die insecten voelen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures