Ga naar de inhoud

Een kunstcentrum zonder horeca is een gemiste kans voor Charlois

Bewoners ontwikkelen een culturele hotspot in Charlois, maar moeten nu strijden voor de bijbehorende horecavergunning. Terwijl die juist van groot belang is voor kleine instellingen, stellen Hugo Bongers en Jannie Hommes. “Naar horeca kijken zonder de daarmee gediende culturele belangen mee te wegen, is achterhaald en schadelijk”.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Ooit was Rotterdam-Zuid een plek met weinig cultureel aanbod. Er stond weliswaar een theater, er waren wijkpodia, een Kunstzaal en een poppodium. Maar geen musea, geen galeries en geen grote culturele instellingen. Zuid was een rustige plek om te wonen, voor cultuur nam je de fiets naar de overkant. 

In die luwte ontwikkelden zich de laatste decennia bijna ongemerkt allerlei kunstinitiatieven. Kunstenaars experimenteerden in leegstaande woningen. Een poppodium als Baroeg specialiseerde zich in een bepaald muziekgenre, waarvoor liefhebbers met genoegen naar Zuid fietsten. Net als voor de gewaagde programmering van De Player, en nu ook voor die in Koffie & Ambacht. Cultuur op Zuid groeide uit tot een uitdagende bundel geheimtips met plekken als PEACH, Available & the Rat, Cultuurwerkplaats Tarwewijk en nog veel meer.

Kenmerkend voor Oud-Charlois is daarbij de grote betrokkenheid van groepen bewoners en kunstenaars. Zij nemen het initiatief voor allerlei grote en kleine evenementen, voor projecten in de openbare ruimte en kleinschalige culturele locaties.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures