Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Column Tomas de Paauw – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

Het is eind 2013. Mijn beste vriend Garryl en ik dineren samen met mijn moeder. ‘’Ma, Garryl en ik hebben een awesome idee. We gaan evenementen organiseren door heel Rotterdam en jongeren die niet gehoord worden een podium geven!’’ Het is even stil aan de eettafel.

Mijn moeder heeft wel vaker een momentje nodig voordat ze haar onvoorwaardelijke liefde weet te uiten. Ze houdt van mij, en heeft al veel van mijn onhandige keuzes met pijn in d’r hart ondersteund. En van Garryl houdt ze evenveel als van mijn broers. Dus het is waarschijnlijk slechts een kwestie van seconden voordat we ons wijnglas heffen op dit spraakmakende idee.

“Jongens, wie denken jullie dat jullie zijn, wereldverbeteraars? Jullie zijn volwassen, het wordt tijd dat jullie ook de realiteit van de maatschappij inzien. Je kan niet zomaar zeggen dat je evenementen door heel Rotterdam gaat organiseren voor jongeren die zich ongehoord voelen. Daar komt werk bij kijken. Dat hebben jullie niet gestudeerd én jullie hebben hier totaal geen ervaring mee.

Sorry, maar ik denk niet dat dit een realistisch idee is.’’

Dit was het moment dat Spraakuhloos is ontstaan. Tijdens de stilte waarin Garryl en ik ons binnenste wilden uiten, maar hier geen woorden aan konden geven. Toen mijn lieve moeder niet geloofde in het meest wazige idee dat ooit aan onze keukentafel is gepresenteerd. Het idee dat op lange termijn goud waard werd. Want dat we niet wisten wat ons te wachten stond was een understatement.

Enkele maanden later begonnen we namelijk toch aan onze droom. Op 27 mei 2014 organiseerden we de eerste Spraakuhloos-editie in café Otto Hahn tegenover metrostation Binnenhof. Garryl en ik tossten een bierviltje om te kijken wie er zou hosten. Ik won de toss, schreef op hetzelfde viltje de namen van de artiesten met enkele steekwoorden eronder en opende de avond vervolgens met “Goedenavond’’. Het publiek applaudisseerde.

Wat volgde was een avond vol opkomende woordkunstenaars die hun hart op het podium achterlieten

Ik snapte niet wat er gebeurde: we waren slechts één woord verder. Maar zo kan ieder woord het begin zijn van een nieuw verhaal. Wat volgde was een avond vol opkomende woordkunstenaars die hun hart op het podium achterlieten. Het publiek maakte een reis langs verschillende werelddelen dankzij de beeldspraak van onze diverse line-up. Persoonlijke verhalen raakten universele snaren, en visa versa.

Daarop volgde een boeking, drie weken later op het Binnenwegplein. Vanaf toen volgden de Spraakuhloos-evenementen elkaar op in verschillende locaties en podia door de hele stad. Drie jaar later organiseerden we ons eerste spoken wordfestival en wonnen daarmee de allereerste Doro Siepelprijs (vernoemd naar de voormalig directeur van Theater Zuidplein) ter waarde van 10.000 euro. Na het winnen van deze prijs beseften wij ons dat Spraakuhloos ons was ontstegen. Programma’s maken was niet meer iets dat wijzelf leuk vonden, maar we droegen daarmee wezenlijk bij aan het kunst- en cultuur klimaat van Rotterdam.

Vanaf deze periode wilden steeds meer instellingen met ons samenwerken. Plots was er ook budget voor onze programma’s – ja, dit betekent dat we daarvoor uit eigen zak moesten betalen, om evenementen te organiseren in instellingen en theaters die subsidie ontvangen om programma’s samen te stellen.

Na het winnen van de Doro Siepel-prijs beseften wij ons dat Spraakuhloos ons was ontstegen

Ondanks dat we ons gevleid voelde door de interesse vonden we het belangrijk om met opkomende en grassroots-organisaties en artiesten te blijven samenwerken. Hierom hebben we de woordalliantie opgericht, waarin onze partner-instellingen Frontaal en The Writers Guide to the Galaxy met de organisaties Paginagroots, Woorden Worden Zinnen, Alfabetsoep en UnWanted Words samen sparren over hoe we woordkunstenaars kunnen faciliteren en bemiddelen.

Het is een mooi gegeven dat woordkunst in een talige stad als Rotterdam blijft groeien. En zelfs gedurende de pandemie heeft de nieuwe organisatie Speak Easy €10.000 subsidie ontvangen vanuit Pitcher perfect om hun programma’s uit te breiden in het nieuwe normaal.

Instellingen die ons hebben bijgestaan zitten momenteel diep in de crisis

Gelukkig mag ik schrijven dat de kunst- en cultuursector langzaam maar zeker opengaat. Tegelijkertijd word ik geraakt door het besef dat de afgelopen zeven jaar geen garantie zijn voor een voorspoedige toekomst van Spraakuhloos. Ik bedoel: instellingen die ons hebben bijgestaan zitten momenteel diep in de crisis. Gelukkig zijn er een hele hoop makers, ondernemers, artiesten, creatievelingen en alles wat daar tussenin zit of uit voortvloeit. Samen zullen wij ons ten alle tijden inzetten om Spraakuhloos voor ongehoorde Rotterdammers te organiseren.

Afsluitend doe ik graag een oproep aan jou als lezer. We weten allebei dat niet elke jeugddroom werkelijkheid wordt, En toch is dit wellicht het moment om bepaalde dromen opnieuw in kaart te brengen. Hiermee bedoel ik niet dat je morgen al je vastigheid op moet zeggen en YOLO op je voorhoofd laat tatoeëren. Maar neem een moment om naar je hart te luisteren. Waar word je gelukkig van? En, waar zeg je vanaf nu ‘nee’ tegen?

Spreek het uit en onthoud het. Iedere wens die je naar woorden vertaalt vormt de eerste zin van jouw nieuwe hoofdstuk.

Vers Beton – Robin Duister – Column Tomas de Paauw – 2020

Lees meer

Blijf van m’n identiteit af

Nieuwe columnist Tomáš de Paauw bespreekt wat identiteit met stemrecht te maken heeft

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tomáš de Paauw

Tomáš de Paauw

Tomáš de Paauw (1991) is spoken word producent en artistiek leider van Spraakuhloos. Na een squashcarrière op topsportniveau vertrok Tomáš naar Los Angeles. Hier werd hij verliefd op spoken word. Met zijn beste vriend en mede-oprichter van Spraakuhloos organiseert hij sinds 2017 jaarlijks een spoken word festival in Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.