Nu de cultuursector weer open gaat beseft Tomáš de Paauw dat zeven jaar klinkend succes met Spraakuhloos, nog geen garantie is voor een voorspoedige toekomst.
Het is eind 2013. Mijn beste vriend Garryl en ik dineren samen met mijn moeder. ‘’Ma, Garryl en ik hebben een awesome idee. We gaan evenementen organiseren door heel Rotterdam en jongeren die niet gehoord worden een podium geven!’’ Het is even stil aan de eettafel.
Mijn moeder heeft wel vaker een momentje nodig voordat ze haar onvoorwaardelijke liefde weet te uiten. Ze houdt van mij, en heeft al veel van mijn onhandige keuzes met pijn in d’r hart ondersteund. En van Garryl houdt ze evenveel als van mijn broers. Dus het is waarschijnlijk slechts een kwestie van seconden voordat we ons wijnglas heffen op dit spraakmakende idee.
“Jongens, wie denken jullie dat jullie zijn, wereldverbeteraars? Jullie zijn volwassen, het wordt tijd dat jullie ook de realiteit van de maatschappij inzien. Je kan niet zomaar zeggen dat je evenementen door heel Rotterdam gaat organiseren voor jongeren die zich ongehoord voelen. Daar komt werk bij kijken. Dat hebben jullie niet gestudeerd én jullie hebben hier totaal geen ervaring mee.
Sorry, maar ik denk niet dat dit een realistisch idee is.’’
Dit was het moment dat Spraakuhloos is ontstaan. Tijdens de stilte waarin Garryl en ik ons binnenste wilden uiten, maar hier geen woorden aan konden geven. Toen mijn lieve moeder niet geloofde in het meest wazige idee dat ooit aan onze keukentafel is gepresenteerd. Het idee dat op lange termijn goud waard werd. Want dat we niet wisten wat ons te wachten stond was een understatement.
Enkele maanden later begonnen we namelijk toch aan onze droom. Op 27 mei 2014 organiseerden we de eerste Spraakuhloos-editie in café Otto Hahn tegenover metrostation Binnenhof. Garryl en ik tossten een bierviltje om te kijken wie er zou hosten. Ik won de toss, schreef op hetzelfde viltje de namen van de artiesten met enkele steekwoorden eronder en opende de avond vervolgens met “Goedenavond’’. Het publiek applaudisseerde.
Nog geen reactie — begin de discussie!