Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdam in 10 jaar haar inwoners zag komen en gaan — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het afgelopen decennium waren er duidelijke trends in de verhuizingen van en naar de stad. Welke wijk is favoriet van vrijgezellen en welke populair onder senioren? En waar komen nieuwe inwoners vandaan? Dat zocht Manon Dillen uit. “Je kan niet zeggen dat je een world port city wil zijn en vervolgens niet oké zijn met die doorstroom.”

Op de 2e Carnissestraat wisselen bouwsteigers en verlaten voorgevels het straatbeeld af. Het geraas van de bouwmachines overstemt de grappen van de bouwvakkers en het geroezemoes van de mensen op straat. De naamplaatjes bij de deurbellen zijn leeg. Kozijnen brokkelen af. Achter de gehaakte vitrage zijn alleen een bankstel en oud tv-scherm te zien. 

Carnisse is notoir één van de wijken in Rotterdam waar het verloop van bewoners hoog is. Maar eigenlijk is het in heel de stad een komen en gaan van inwoners. De afgelopen 10 jaar vertrokken er zo’n 425.000 mensen uit de stad. Er vestigden zich ongeveer 453.000 mensen van buiten de stad. Per saldo werd Rotterdam de afgelopen 10 jaar dus zo’n 28.000 mensen rijker door verhuizingen van buiten de gemeente de stad in. Volgens het CBS is de relatieve bevolkingsontwikkeling van Rotterdam net iets lager dan in Amsterdam en ongeveer gelijk aan die van Haarlem.

De demografische ontwikkeling heeft veel invloed op zo’n beetje alle facetten van de stad: van arbeidsmarkt tot woningmarkt en van cultuur tot gezondheidszorg. Verhuizingen zijn altijd politiek. Met programma’s als het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en de Woonvisie probeert de gemeente de verhuisbewegingen van en naar de stad te beïnvloeden. 

De verhuiscijfers laten zien dat migratie van en naar de stad een complex verschijnsel is. Toch vallen er trends te ontwarren in de cijfers van het het gemeentelijk onderzoeksbureau voor statistiek (OBI) en het CBS. Over de leeftijd, burgerlijke staat, en afkomst van verhuizers zijn data beschikbaar, evenals over de verhuisbewegingen van en naar wijken.  Wat kunnen we op basis hiervan zeggen over tien jaar Rotterdamse migratie?

beeld: youtu.be

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam