Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op de 2e Carnissestraat wisselen bouwsteigers en verlaten voorgevels het straatbeeld af. Het geraas van de bouwmachines overstemt de grappen van de bouwvakkers en het geroezemoes van de mensen op straat. De naamplaatjes bij de deurbellen zijn leeg. Kozijnen brokkelen af. Achter de gehaakte vitrage zijn alleen een bankstel en oud tv-scherm te zien. 

Carnisse is notoir één van de wijken in Rotterdam waar het verloop van bewoners hoog is. Maar eigenlijk is het in heel de stad een komen en gaan van inwoners. De afgelopen 10 jaar vertrokken er zo’n 425.000 mensen uit de stad. Er vestigden zich ongeveer 453.000 mensen van buiten de stad. Per saldo werd Rotterdam de afgelopen 10 jaar dus zo’n 28.000 mensen rijker door verhuizingen van buiten de gemeente de stad in. Volgens het CBS is de relatieve bevolkingsontwikkeling van Rotterdam net iets lager dan in Amsterdam en ongeveer gelijk aan die van Haarlem.

De demografische ontwikkeling heeft veel invloed op zo’n beetje alle facetten van de stad: van arbeidsmarkt tot woningmarkt en van cultuur tot gezondheidszorg. Verhuizingen zijn altijd politiek. Met programma’s als het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en de Woonvisie probeert de gemeente de verhuisbewegingen van en naar de stad te beïnvloeden. 

De verhuiscijfers laten zien dat migratie van en naar de stad een complex verschijnsel is. Toch vallen er trends te ontwarren in de cijfers van het het gemeentelijk onderzoeksbureau voor statistiek (OBI) en het CBS. Over de leeftijd, burgerlijke staat, en afkomst van verhuizers zijn data beschikbaar, evenals over de verhuisbewegingen van en naar wijken.  Wat kunnen we op basis hiervan zeggen over tien jaar Rotterdamse migratie?

Bron: beeld: youtu.be

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Manon

Manon Dillen

Manon (1992) is econoom en filosoof. Ze heeft haar hart verloren aan de stad die er geen schijnt te hebben.

Profiel-pagina
Pia3

Pia van den Beuken

Beeldjournalist

Pia van den Beuken (1995) is filmmaker, illustrator en woont op een zeilbootje in Delfshaven. Ze is gepassioneerd over documentaire films, natuur, cultuur en de wrijvingen hiertussen. Ze is op zoek naar verhalen die niet zozeer gaan over wat, wanneer en wie maar inzicht geven in het waarom en hoe.

Profiel-pagina