Eind 2021 presenteren de Rotterdamse partijen hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. Sharyfah Bhageloe sprak PvdA, SP en CDA over hoe hun verkiezingsprogramma’s tot stand komen. En kun je als Rotterdammer inbreng hebben? “We willen juist mensen spreken die niet lid van onze eigen club zijn.”
Onlangs schoof ik aan bij een online thema-avond over onderwijs, van de PvdA Rotterdam. Met die avond wilde de partij namelijk input verzamelen voor het opstellen van hun verkiezingsprogramma, precies het proces waar ik benieuwd naar was. Ondanks dat de bijeenkomst toegankelijk was voor iedereen bestond het gezelschap – van 17 mensen – voornamelijk uit leden van de partij. De groep varieerde van leden die pas een paar maanden lid waren tot Jan-Kees uit Tiel, die al 35 jaar lid van de partij was. Bevlogen denkt Jan-Kees mee over de verkiezingsprogramma’s van de PvdA in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Hij houdt zich al sinds 1980 bezig met politiek. “Ik heb Joop den Uyl nog zien speechen!”, vertelde hij trots aan de groep.
De thema-avond werd georganiseerd door de programmacommissie, die de sleutelrol heeft in het proces waarmee een partij tot haar verkiezingsprogramma komt. Wie daar in wil zitten is wellicht al te laat: de commissies zijn al gevormd. Ze worden bijvoorbeeld verkozen tijdens een algemene ledenvergadering, zoals bij de SP en PvdA, of samengesteld door een gekozen voorzitter, bij het CDA.
Nog geen reactie — begin de discussie!