Ga naar de inhoud

Invloed hebben op de politiek? Schrijf mee aan verkiezingsprogramma’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2021 presenteren de Rotterdamse partijen hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. Sharyfah Bhageloe sprak PvdA, SP en CDA over hoe hun verkiezingsprogramma’s tot stand komen. En kun je als Rotterdammer inbreng hebben? “We willen juist mensen spreken die niet lid van onze eigen club zijn.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder

Onlangs schoof ik aan bij een online thema-avond over onderwijs, van de PvdA Rotterdam. Met die avond wilde de partij namelijk input verzamelen voor het opstellen van hun verkiezingsprogramma, precies het proces waar ik benieuwd naar was. Ondanks dat de bijeenkomst toegankelijk was voor iedereen bestond het gezelschap – van 17 mensen – voornamelijk uit leden van de partij. De groep varieerde van leden die pas een paar maanden lid waren tot Jan-Kees uit Tiel, die al 35 jaar lid van de partij was. Bevlogen denkt Jan-Kees mee over de verkiezingsprogramma’s van de PvdA in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Hij houdt zich al sinds 1980 bezig met politiek. “Ik heb Joop den Uyl nog zien speechen!”, vertelde hij trots aan de groep. 

De thema-avond werd georganiseerd door de programmacommissie, die de sleutelrol heeft in het proces waarmee een partij tot haar verkiezingsprogramma komt. Wie daar in wil zitten is wellicht al te laat: de commissies zijn al gevormd. Ze worden bijvoorbeeld verkozen tijdens een algemene ledenvergadering, zoals bij de SP en PvdA, of samengesteld door een gekozen voorzitter, bij het CDA. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures