Ga naar de inhoud

Invloed hebben op de politiek? Schrijf mee aan verkiezingsprogramma’s — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind 2021 presenteren de Rotterdamse partijen hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. Sharyfah Bhageloe sprak PvdA, SP en CDA over hoe hun verkiezingsprogramma’s tot stand komen. En kun je als Rotterdammer inbreng hebben? “We willen juist mensen spreken die niet lid van onze eigen club zijn.”

Drukwerk
beeld: Maxim de Gilder

Onlangs schoof ik aan bij een online thema-avond over onderwijs, van de PvdA Rotterdam. Met die avond wilde de partij namelijk input verzamelen voor het opstellen van hun verkiezingsprogramma, precies het proces waar ik benieuwd naar was. Ondanks dat de bijeenkomst toegankelijk was voor iedereen bestond het gezelschap – van 17 mensen – voornamelijk uit leden van de partij. De groep varieerde van leden die pas een paar maanden lid waren tot Jan-Kees uit Tiel, die al 35 jaar lid van de partij was. Bevlogen denkt Jan-Kees mee over de verkiezingsprogramma’s van de PvdA in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Hij houdt zich al sinds 1980 bezig met politiek. “Ik heb Joop den Uyl nog zien speechen!”, vertelde hij trots aan de groep. 

De thema-avond werd georganiseerd door de programmacommissie, die de sleutelrol heeft in het proces waarmee een partij tot haar verkiezingsprogramma komt. Wie daar in wil zitten is wellicht al te laat: de commissies zijn al gevormd. Ze worden bijvoorbeeld verkozen tijdens een algemene ledenvergadering, zoals bij de SP en PvdA, of samengesteld door een gekozen voorzitter, bij het CDA. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam