Ga naar de inhoud

Liever één boom op de grond dan tien in de lucht

De groene en energieneutrale stad van de toekomst komt met elk opgeleverd gebouw dichterbij – als je de ronkende websites mag geloven. Maar ondertussen verdwijnen er steeds meer bomen uit het straatbeeld en moeten we ons afvragen hoe blij we zijn met de groenvervangers op het dak van het Depot, stelt Tim Peeters. 


Vers Beton – Soyeon Lee – Vergroeing – 2021

beeld: Soyeon Lee

Rotterdam is een stad van staal, beton en glas. Van moderne, trotse gebouwen die zich niet schamen voor wat ze zijn. Van niet aflatende bouwdrift. Toch zit de bouwsector een beetje met zichzelf in de duurzaamheidsknoop: zorgen over energieverbruik en verspilling van grondstoffen werpen een schaduw over de normaliter zo vrolijke vlucht voorwaarts. Gelukkig is daar iets op gevonden: alle zorgen kunnen worden toegedekt met een geruststellend arsenaal aan zonnepanelen, energielabels, aardwarmte, duurzaamheidscertificaten en gerecyclede toeslag in het beton. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Heel terecht verhaal,
  ondertussen is de bomenkap op de Hilledijk denk ik begonnen, voor het volgende bla, bla, prestigeproject….. Feyenoord City, XL, Stadion”park” etc….

 • Prima artikel een ieder kan snappen dat een boom niet op een betonnen dak kan groeien tot enig formaat.neem het Willemsplein hartje Rotterdam zg toeristen trekker. Geen enkele wethouder over de laatste 20 jaar heeft de guts gehad deze steen vlakte aan te pakken
  Jawel men heeft er een bus terminal
  van gemaakt. Leuk voor de moeders met kinderen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures