Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Performance_pietzwart_loesvanduijvendijk_4
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Drie weken geleden hingen studenten van het Piet Zwart Instituut een Free Palestina banner aan de brandtrap van hun academie naar aanleiding van het aanhoudende geweld in Palestina. De opleiding van Hogeschool Rotterdam verwijderde de banner enkele dagen later. De Willem de Kooning Academie (WdKA), waar de masteropleiding Piet Zwart een onderdeel van is, reageerde op de commotie: “Ons lang gekoesterde principe is geweest dat we geen politieke standpunten innemen. Wat voor de één een uiting van oprechte bezorgdheid kan zijn, kan door een ander als bedreigend worden ervaren.” Studenten namen geen genoegen met dit statement en betichten het instituut van de dubbele standaard in vrijheid van meningsuiting. 

In reactie verzamelen studenten zich een dag na het statement: ze hangen dezelfde banner op de brandtrap van het instituut, om erachter te komen dat deze een paar uur later weer is verwijderd. De verslaglegging hiervan op Instagram zorgt voor een grootschalig netwerk aan protest en organisatie. Ook docenten van Hogeschool Rotterdam spreken zich uit tegen het instituut in een open brief en er wordt een fysiek protest georganiseerd, dat start bij het Piet Zwart Instituut en eindigt bij WdKA met een duidelijke boodschap voor directeur Jeroen Chabot: ‘’Chabot, Chabot, taking a stance is not a lot’’. Een positie van het instituut bleef uit.”

 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. een geweldloze beweging die onder andere instituten oproept tot boycot van Israëlische fondsen met als doel Israël te bewegen tot het nakomen van verplichtingen ten aanzien van mensenrechten van de Palestijnen ↩︎
  2. watermeloenen zijn een symbool voor protest tegen censuur die in 1967 ontstaan is in Gaza na de Zesdaagse Oorlog, toen Israël de Palestijnse vlag en kleuren verbood ↩︎
index

Mechteld Jungerius

Mechteld Jungerius (1995) is schrijver, organisator en ontwerper met een sterke focus op institutioneel kritiek in het culturele veld. Ze studeerde aan de Reinwardt Academie en Design Academy Eindhoven voor ze zich vestigde in Rotterdam-West.

Profiel-pagina
DSC_8616

Loes van Duijvendijk

Fotograaf

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur en landschapsfotograaf. In haar fotografisch werk onderzoekt zij aandachtig de beeldtaal in de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces. De relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte speelt dan ook een belangrijke rol.

Profiel-pagina