Ga naar de inhoud

Protest studenten van Piet Zwart Instituut om verwijdering Free Palestine banner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Willem de Kooning Academie verwijderde onlangs een opgehangen Free Palestine banner. Terwijl het instituut in het verleden banners liet hangen. Mechteld Jungerius spreekt Diana Al Halabi die een week lang een protest hiertegen organiseerde op de brandtrap van het Piet Zwart Instituut.

Performance_pietzwart_loesvanduijvendijk_4
beeld: Loes van Duijvendijk

Drie weken geleden hingen studenten van het Piet Zwart Instituut een Free Palestina banner aan de brandtrap van hun academie naar aanleiding van het aanhoudende geweld in Palestina. De opleiding van Hogeschool Rotterdam verwijderde de banner enkele dagen later. De Willem de Kooning Academie (WdKA), waar de masteropleiding Piet Zwart een onderdeel van is, reageerde op de commotie: “Ons lang gekoesterde principe is geweest dat we geen politieke standpunten innemen. Wat voor de één een uiting van oprechte bezorgdheid kan zijn, kan door een ander als bedreigend worden ervaren.” Studenten namen geen genoegen met dit statement en betichten het instituut van de dubbele standaard in vrijheid van meningsuiting. 

In reactie verzamelen studenten zich een dag na het statement: ze hangen dezelfde banner op de brandtrap van het instituut, om erachter te komen dat deze een paar uur later weer is verwijderd. De verslaglegging hiervan op Instagram zorgt voor een grootschalig netwerk aan protest en organisatie. Ook docenten van Hogeschool Rotterdam spreken zich uit tegen het instituut in een open brief en er wordt een fysiek protest georganiseerd, dat start bij het Piet Zwart Instituut en eindigt bij WdKA met een duidelijke boodschap voor directeur Jeroen Chabot: ‘’Chabot, Chabot, taking a stance is not a lot’’. Een positie van het instituut bleef uit.”

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures