Ga naar de inhoud

Protest studenten van Piet Zwart Instituut om verwijdering Free Palestine banner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Willem de Kooning Academie verwijderde onlangs een opgehangen Free Palestine banner. Terwijl het instituut in het verleden banners liet hangen. Mechteld Jungerius spreekt Diana Al Halabi die een week lang een protest hiertegen organiseerde op de brandtrap van het Piet Zwart Instituut.

Performance_pietzwart_loesvanduijvendijk_4
beeld: Loes van Duijvendijk

Drie weken geleden hingen studenten van het Piet Zwart Instituut een Free Palestina banner aan de brandtrap van hun academie naar aanleiding van het aanhoudende geweld in Palestina. De opleiding van Hogeschool Rotterdam verwijderde de banner enkele dagen later. De Willem de Kooning Academie (WdKA), waar de masteropleiding Piet Zwart een onderdeel van is, reageerde op de commotie: “Ons lang gekoesterde principe is geweest dat we geen politieke standpunten innemen. Wat voor de één een uiting van oprechte bezorgdheid kan zijn, kan door een ander als bedreigend worden ervaren.” Studenten namen geen genoegen met dit statement en betichten het instituut van de dubbele standaard in vrijheid van meningsuiting. 

In reactie verzamelen studenten zich een dag na het statement: ze hangen dezelfde banner op de brandtrap van het instituut, om erachter te komen dat deze een paar uur later weer is verwijderd. De verslaglegging hiervan op Instagram zorgt voor een grootschalig netwerk aan protest en organisatie. Ook docenten van Hogeschool Rotterdam spreken zich uit tegen het instituut in een open brief en er wordt een fysiek protest georganiseerd, dat start bij het Piet Zwart Instituut en eindigt bij WdKA met een duidelijke boodschap voor directeur Jeroen Chabot: ‘’Chabot, Chabot, taking a stance is not a lot’’. Een positie van het instituut bleef uit.”

 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam